Matematik

Opgave med optimering og bestemmelse af f(x) og f'(x) ud fra graf

12. april 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

http://mateksb.datx.dk/opgaveb.pdf

Opgave 13

Figuren viser en model af en lukket rende. Rendens længde benævnes l(målt i dm) og rendens bredde samt højde benævnes x(målt i dm). Renden kan rumme 10 dm3. Det oplyses, at rendens volume V og overfladeareal O udtrykt ved x og l er bestemt ved 

V=1/2*l*x2 og O=(3+√5)*x*l+2*x2

Min løsning

renden kan rumme 10 dm3, dvs. V=10dm3

10dm3=0,5*l*x2

l=20/x2

Erstatter l med 20/x2 i udtrykket for overfladearealet 

O=(3+√5)*x*20/x2*2+x2

O'=0 for at finde den x-værdi, der giver det mindst mulige overfladeareal

Løser O'=0 ved hjælp af wordmat

x=4,71

Når rendens højde og bredde er 4,71, har randen det mindst mulige overfladeareal

Er det korrekt udregnet?

Hvordan løser jeg opgave 6?

Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2016 af peter lind

Metoden er korrekt.

Både f(x) og f'(x) findes på grafen. Du skal så undersøge om hvilket forløb af de 3 kurver der svarer til det. Det nemmeste er at se på lokale maksimum og minimum. Der hvor en kurve har lokal maksimum eller minimum skal der være en anden kurve, der skærer x-aksen hvis den pågældende kurve er f(x). Desuden får du brug for at hvis f(x) er voksende er f'(x) > 0


Skriv et svar til: Opgave med optimering og bestemmelse af f(x) og f'(x) ud fra graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.