Matematik

Opgave med log, maksimum og bestem v som funktion af r

13. april 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sammenhængen mellem maksimal relativ væksthastighed V(målt i døgn) og kropsmasse(målt i gram for flercelled vekselvarme dyr er givet ved 

log(v)=-1,64-0,27*log(M)

a) Bestem V, når M=3000

Løser vha. wordmat 

v=0,00049

b)

Bestem V som en funktion af M

log(V)=-1,64-0,27*log(M)

10log(V)=10-1,64*10-0,27*log(M)      10 og log går ud med hinanden

V=10-1,64*10-0,27*M

Opgave 2

f(x)=ln(x)-3x  x>0

Gør rede for, at f har et maksimum, og bestem dette maksimum

Maksimum findes ved f'(x)=0

x          0,2        0,3333         0,4

f'(x)       +            0                -

Grafen starter ud med at vokse og rammer maksimum i x=0,3333 for derefter at aftage

En bestemt type af massive metalgenstande fremkommer ved at fjerne en halvkugle i hver ende af en cylinder. Radius i halvkuglerne er lig med cylinderens radius. For en metalgenstand af denne type, hvor overfladen skal være 4 dm2 , gælder, at 2πrh+4πr2=4 og V=πr2h-4/3πr3

hvor r (dm) er radius i både cylinderen og halvkuglerne, h (dm) er cylinderens højde, og V (dm3 ) er metalgenstandens rumfang. a) Bestem V som funktion af r

2πrh+4πr2=4 

r isoleret giver r=√4/2πh+4π

Jeg indsætter udtrykket for r i funktionen for V

V=π*(√4/2πh+4π)2*h-4/3*π*√(4/2πh+4π)3

Jeg er lidt usikker på disse opgaver, så det ville være en stor hjælp, hvis der lige var en, der kunne kigge dem igen

Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I b) har du

10log(V)=10-1,64*10-0,27*log(M)   <=>

10log(V) = 10-1,64 * (10log(M))-0,27   <=>

V = 10-1,64 * M-0,27  <=>

V = 0,0229 * M-0,27

 

Den med metalgenstanden:

Du skal eliminere h i formlen for V.

2πrh+4πr2=4  <=>

h = (4 - 4πr2)/(2πr)  <=>

h = (2 - 2πr2)/(πr)

som man så indsætter i udtrykket for V

V = πr2(2 - 2πr2)/(πr) - 4/3πr3   <=>

V = r(2 - 2πr2) - 4/3πr3  <=>

V = 2r - 2πr3 - 4/3πr3  <=>

V = 2r - 10/3πr3


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2016 af AskTheAfghan

del 1) Ikke korrekt.

del 2) Ikke korrekt. Benyt at    y log(b) = log(by).

del 3) OK. Det er nok bedst at bruge 1/3 i stedet for 0.3333.

del 4) Ikke korrekt. Du skal bestemme V(r) i denne sammenhæng.

Vi har 2πrh+4πr2 = 4, så h = 2(1 - πr2)/πr. Derved fås

V(r) = πr2[2(1 - πr2)/πr] - 4/3πr3 = r(2 - (10/3)πr2).


Skriv et svar til: Opgave med log, maksimum og bestem v som funktion af r

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.