Kemi

Hjælp med Kemi C

20. april 2016 af annalevas (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvor mange g pyrit (FeS2) skal der reagere pr. liter neutralt drænvand, for at det alene kan sænke pH til 3? FeS2 oxideres til FeSO4. 

Er der nogen der kan forklare mig hvordan jeg skal lave denne opgave? Jeg er totalt forvirret og ved ikke hvordan eller hvor jeg skal starte. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2016 af alpt (Slettet)

Får du en reaktion oplyst i opgaven?


Svar #2
20. april 2016 af annalevas (Slettet)

Det gør jeg desværre ikke, det her er alt det der står i opgaven. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2016 af Heptan

2 FeS2 + 2 H2O + 7 O2  →  2 FeSO4 + 2 H2SO4

Hvis pH = 3 er [H+] = 10-pH = 10-3 M. Hvis vi antager at svovlsyre er stærk i begge dissociationstrin (og det er en god antagelse), kan vi let beregne koncentrationen af pyrit der kræves; det er let at se, hvis vi skriver 4 H+ + 2 SO42- istedet for 2 H2SO4:

2 FeS2 + 2 H2O + 7 O2  →  2 FeSO4 + 4 H+ + 2 SO42-

Vi kan se at FeS2 og H+ er i forholdet 2:4 = 1:2, dvs. koncentrationen af pyrit skal være halvt så meget,

c(FeS2) = ½ · 10-3 M = 5 · 10-4 M

I en liter skal der altså være 5 · 10-4 mol pyrit for at sænke pH til  3. Benyt m = nM til at beregne hvor mange gram pyrit det svarer til.


Svar #4
24. april 2016 af annalevas (Slettet)

''½ · 10-3 M = 5 · 10-4 M'' får du ved hjælp af en lommeregner? 

Og tusind tak!!!! Det var rigtig godt forklaret. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2016 af Heptan

Nej det kan regnes i hånden. ½ · 10-3 M = 0,5 · 10-3 M = 5 · 10-4 M

Det giver mening hvis man kender til videnskabelig notation. 10-3 = 1/103 = 1/1000 = 0,001

Og taak, det kan jeg lide at få at vide :))


Skriv et svar til: Hjælp med Kemi C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.