Matematik

HJÆLP! Statistik

18. maj 2016 af Koplop (Slettet) - Niveau: A-niveau

Til spørgsmålet "bør der indføres forbud mod hovedpåklædning?" hvor svarene fordeler sig som i nedenstående skema, skal jeg formulere en nulhypotese for at teste om der er uafhængighed mellem uddanelse og holdning til spørgsmålet. Min H0 lyder:

Det kommer ikke an på uddannelsen, om folk synes at der skal være et forbud mod hovedpåklædning indendørs.

                                      Ja         Nej      I alt

Erhvervsudd.             102             132        234

Kort vidd. udd.            43             63          106

Mellemlang vidd. udd.

Lang vidd. udd.

Grundskoleudd.

I alt

Osv... 

Mit spørgsmål er: Skal jeg så bare beregne de forventede værdier: (132/234)*100 = 56.41 %, og (102/234)*100 = 43.59% for dem alle sammen, og så udregne Q-værdien til sidst? Og kan det passe der kun er 1 frihedsgrad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2016 af peter lind

Du skal bruge en nulhypotese. Her vil det være at svarene er uafhængig af  uddannelse. Det vil medføre at antallet af svar skal være 234+106 = 340 antal ja 102+43 = 145 antal nej 195.  Den forventede fordeling på hver uddannelse vil så være andel ja 145/340 og andel nej 195/340. På hver af uddannelserne skal du så fordele de afgivne svar ud på ja og nej efter denne fordeling. Det giver de forventede værdier. Der forventes derefter formodentlig at du bruger en χ2 test på resultatet 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2016 af Sfeldt (Slettet)

Du skal bare lave en chi-i-anden test for uafhængighed med matematikprogram, TI-Nspire f.eks. 

Antal frihedsgrader er (antal rækker - 1) * (antal kolonner - 1), så det er 4 her.

Hvis p-værdien er over 0,05 holder nulhypotesen (ingen sammenhæng), hvis den er under 0,05 holder den ikke (der er sammenhæng).  


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2016 af peter lind

#2 antal rækker 2 antal kolonner 2 hvilket giver (2-1)(2-1) = 1


Svar #4
18. maj 2016 af Koplop (Slettet)

#1

Du skal bruge en nulhypotese. Her vil det være at svarene er uafhængig af  uddannelse. Det vil medføre at antallet af svar skal være 234+106 = 340 antal ja 102+43 = 145 antal nej 195.  Den forventede fordeling på hver uddannelse vil så være andel ja 145/340 og andel nej 195/340. På hver af uddannelserne skal du så fordele de afgivne svar ud på ja og nej efter denne fordeling. Det giver de forventede værdier. Der forventes derefter formodentlig at du bruger en χ2 test på resultatet 

Undskyld, men jeg fatter det simpelthen ikke.

I min tabel er der i alt: 327 der har sagt ja, 535 der har sagt nej (862 i alt).

Skal jeg så sige (327/862)*100 = 37.93?

Eller skal jeg sige: (102/234)*100 = 43.5 og (43/106)*100 = 40.56 og gå dem slavisk igennem?
Fatter det slet ikke...

Desuden er det mig der har indsat "i alt" i skemaet, i opgaven er der kun "Ja / Nej". Er der så færre frihedsgrader?...


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2016 af peter lind

#4 De tal stemmer jo slet ikke med #0. Har du blandet nogle opgaver sammen


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2016 af Sfeldt (Slettet)

#3 jeg havde bare opfattet det sådan, at han ikke havde skrevet alle tal, så er der jo 2 kolonner og 5 rækker


Skriv et svar til: HJÆLP! Statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.