Matematik

trekanter - øveopgave til årsprøve

07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvilke formler skal jeg bruge for, at kunne løse følgende opgave

Om trekanten ABC oplyses, at arealet er 20, og højden fra C er 5.
Bestem lABl
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2016 af sjls

Du skal bruge arealformlen. Hvis lABl er grundlinjen i trekanten, har du en formel for arealet af trekanten med én ubekendt:

T=\frac{1}{2}*h*g

20=\frac{1}{2}*5* | AB |

Du kan så herefter isolere lABl

40=5*| AB |

| AB|=\frac{40}{5}

| AB|=8

Men dette passer kun, hvis lABl er grundlinjen. Det ville være rart, hvis du kunne lægge en illustration af trekanten op, hvis der fulgte sådan en med :)


Svar #2
07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

hvordan skal jeg gange 20 ind i det? Derudover kender jeg jo heller ikke AB, hvordan finder jeg den?


Svar #3
07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Skal jeg ikke bruge sin eller cos?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2016 af sjls

Jeg har ændret lidt i kommentaren, så jeg endda også har isoleret lABl for dig. Men det kunne du sagtens selv have gjort ved at få den til at stå alene i ligningen, da det er den eneste ubekendte. Og nej, hvis lABl er grundlinjen (hvilket ville give meget god mening), så behøver du ikke sinus eller cosinus, da du allerede har fået oplyst en højde. Og du kender desuden ingen vinkler eller sider i trekanten, så det ville være lidt svært at bruge sinus og cosinus.


Svar #5
07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Når okay, mange tak!
Hvordan fik du det til 40? Vil du ikke være sød at skrive det ned punkt for punkt? :) Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. juni 2016 af sjls

Det gør jeg da gerne :)

Formlen for areal af trekant skrives op:

T=\frac{1}{2}*h*g

De kendte værdier indsættes i formlen:

20=\frac{1}{2}*5* | AB |

Der ganges med 2 på begge sider af lighedstegnet for at fjerne den halve:

40=5*| AB |

Der divideres med 5 på begge sider af lighedstegnet, så AB ender med at stå alene:

| AB|=\frac{40}{5}

Brøken forkortes ved at dividere 40 med 5, og man ender op med resultatet:

| AB|=8


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. juni 2016 af mathon

                   T=\frac{1}{2}\cdot h_c\cdot c

                   2T=h_c\cdot c

                   c=\frac{2T}{h_c}

                   c=\left | AB \right |=\frac{2\cdot 20}{5}=\frac{2\cdot 4\cdot 5}{5}=2\cdot 4


Svar #8
07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Okay, mange tak! Lige et hurtigt spørgsmål. Skal der altid ganges med 2 på begge sider? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2016 af mathon

Ikke hvis du skal beregne arealet.


Svar #10
07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Kun hvis jeg skal beregne siderne?


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. juni 2016 af sjls

Altså hvis du har en ligning, hvor 1/2 gange med noget findes i ligningen, er det en god idé at starte ud med at gange med 2. Men hvis ikke du gør det, vil du bare skulle gøre det til sidst alligevel:

20=\frac{1}{2}*5* | AB |

Der divideres med 5 på begge sider:

\frac{20}{5}=\frac{1}{2}* | AB |

Venstresiden regnes ud:

4=\frac{1}{2}* | AB |

Og der - som jeg i den anden metode gjorde allerførst - ganges med 2 for at fjerne den halve:

| AB |=4*2=8


Svar #12
07. juni 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Okay, mange tak ! :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. juni 2016 af sjls

Det var så lidt :-)


Skriv et svar til: trekanter - øveopgave til årsprøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.