Fysik

Bølger

12. juni 2016 af BummelummeABC - Niveau: B-niveau

Hej alle derude :)

Gælder den samme teori indenfor bølgebevægelse, bølgelængde, frekvens og inteferens både for lydbølger og lysbølger? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2016 af Arccossintan (Slettet)

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juni 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ikke helt. I lydbølger sker svingningerne i samme retning som bølgeudbredelsen, det er longitudinale bølger.  lys sker svingningerne vinkelret på udbredelsesretningen, det er transversale bølger. I nogle få tilfælde kan det bevirke, at der ikke kommer interferens med lys, hvor der vil komme det med lyd.

Lysets svingninger kan ske i alle retninger vinkelret på udbredelsesretningen. Man kan med et filter begrænse svingningsretningen til en enkelt retning, lyset kaldes så polariseret. Sender man i en vinkel på 45º polariseret lys ind på en glasplade, der er belagt med et spejlende lag og ovenpå det et lysfølsomt lag, vil den reflekterede lysstråle kunne interferere med den indkomne, hvis det elektriske felt svinger vinkelret på indfaldsplanen. Når  man fremkalder det lysfølsomme lag, kan man i mikroskop se ganske tynde sorte lag.

Hvis lyset er polariseret i indfaldsplanen, vil den reflekterede stråles svingninger være vinkelret på den indkomne stråles svingninger, hvorfor de ikke kan interferere og der komme ikke noget interferensmønster i det lysfølsomme lag.


Svar #3
13. juni 2016 af BummelummeABC

Hvad med teorien bag inteferens, er den gældene både for lyd og lysbølger?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ja, når man tager det hele med. Dvs. to lysstråler, der mødes under en vinkel vil ikke kunne interferere fuldstændigt, med mindre de begge er polariseret vinkelret på den plan, de udspænder.


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.