Dansk

Hvordan?

17. august 2016 af Stats - Niveau: C-niveau

Her er en forsinket gave [...]

Hvordan kan denne sætningskonstruktion være korrekt?

[...] en forsinket gave [...]

Artikel (fælleskøn) + bestemt substantiv (intetkøn) + substantiv (fælleskøn)

Eller - er et fordi, at forsinket ikke er et substantiv


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2016 af Smut1

Forstår ikke rigtigt dit spørgsmål, men "forsinket" er ikke et substantiv


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2016 af mette48 (Slettet)

Skriv dog hele sætningen, så er der en chance for at du får hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. august 2016 af Stygotius (Slettet)

Der er ikke nogen ukorrekt konstruktion i den citerede sætning.

Et "bestemt" substantiv" ???  Efter den ubestemte artikel kan det næppe være ubestemt.

Ordet (verbet)  "forsinket" kan næppe siges at være et substantiv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2016 af Jakob132

Jeg er sørme ikke helt med på hvad det er I snakker om herinde :)

Der er intet galt med sætningen. "Her er en forsinket gave." er en fuldkommen grammatisk korrekt sætning.

Og lad os for god ordens skyld lige få styr på ordklasserne. Jeg er ikke fuldkommen perfekt, men jeg vil da påstå følgende:

En = artikel (fælleskøn) - korrekt

Forsinket = adjektiv (bøjet i 1. grad/grundform/positiv) - man kan snakke om at flyet er forsinket, hvor det vil være verbum. Men her siger det noget om gaven, som er substantiv, altså må det være adjektiv. 

Gave = substantiv (fælleskøn) - korrekt

Noget helt andet er, at jeg ikke helt forstår spørgsmålet. Har du fået at vide grammatikken er forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2016 af Stygotius (Slettet)

"forsinket" i "en forsinket gave" er en p.p. (kort tillægsform) som er brugt adjektivisk.

Hvis man kan indsætte et "blevet" foran p.p.'en, er der tale om  en verbal brug af ordet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2016 af Jakob132

Det er i denne sammenhæng et adjektiv, ja. I en anden sammenhæng kan det være et verbum, korrekt :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. august 2016 af Stygotius (Slettet)

Gud, -er det korrekt?  Det er jeg da mege lykkelig over at få at vide af en ekspert.

I denne sammenhæng er det nu nok et verbum i p.p. da det betyder "som er blevet forsinket".

Det vil sige at det er en supinumsform af verbet, en form som ikke bøjes i bestemthed og tal.

Cf. forskellen på "bænkene er malet" (supinum) og "bænkene er malede" (adjektivisk p.p.)

Smlgn. svensk "Jag känner mig lurad" (adj. p.p.)    vs.   "Du har lurat mig" (verbal sup.)


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. august 2016 af Jakob132

Slå det op i en ordbog :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2016 af Stygotius (Slettet)

Ha, -det har du vist ikke styr på, grønært.


Skriv et svar til: Hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.