Fysik

Cirkelbevægelse

22. august 2016 af OleJespersen - Niveau: B-niveau

Har lidt problemer med denne opgave. Håber nogen kan fortælle hvilke formler der skal anvendes.

En bold på 5 kg fæstnet i enden af et reb på 1 meter svinges
rundt i en cirkelformet bane. Svingplanet er vinkelret på
underlaget, som det fremgår af tegningen. Det oplyses at
snorens brudstyrke er 150 N. Hvad er den maksimale fart
bolden kan antage, således at snoren ikke brister?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2016 af mathon

       jævn cirkelbevægelse:

                               F=m\cdot \frac{v^2}{r}

                               v=\sqrt{\frac{F\cdot r}{m}}

                               v=\sqrt{\frac{\left (150\; \tfrac{kg\cdot m}{s^2} \right )\cdot (1\; m)}{5\; kg}}=\sqrt{30\;\left ( \frac{m}{s} \right )^2}


Svar #2
22. august 2016 af OleJespersen

Mange tak for svaret


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2016 af mette48 (Slettet)

F=m*v2/r er kraften for en jævn cirkelbevægelse med en konstant kraft.

I det nævnte eksembel er Svingplanet er vinkelret på
underlaget, som jeg forventer er vandret i denne opgave.

Snorkrafter er F+tyngdekraften på loddet når dette befinder sig på det nederste punkt i cirkelbevægelsen.

Desverre kan jeg ikke finde tegningen, så jeg er ikke sikker på jeg har forstået opgaveteksten rigtigt.

Desverre kan jeg ikke finde tegningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2016 af mette48 (Slettet)

Den samlede kraft er størst når loddet er lodret under omdrejvivgspunktet

F+m*g = m*v2/r+m*g

150=5*v2/1-5*9,82

5v2=150+5*9.82

v=√(150+5*9.82)

v≈14 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2016 af mathon

Burde så være
                                F-m\cdot g=m\cdot \frac{{v_{max}}^2}{r}

                                \frac{F_{brud}}m{}- g= \frac{{v_{max}}^2}{r}

                                v_{max}=\sqrt{r\cdot \left (\frac{F_{brud}}{m}- g \right )}

                                v_{max}=\sqrt{(1\; m)\cdot \left (\frac{150\; N}{5\; kg}- (9{,}82\; \tfrac{N}{kg}) \right )}=4{,}49\; \tfrac{m}{s}


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.