Matematik

Hjælp til matematik opgave

18. september 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

Er der nogle der ved om jeg kan bruge formlen  1+ry=(1+rx)^a til beregning af disse spørgsmål: 

En potensmodel har følgende forskrift: y=261*x^{1,09}

1) Bestem procentændringen for y-værdierne, når x-værdierne vokser med 12%. 

2) Bestem procentændringen for x-værdierne, når y-værdierne vokser med 70%

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2016 af mathon

Du kan bruge
                          1+r_y=\left (1+r_x \right )^{1{,}09}

                          1+r_x=\left (1+r_y \right )^{\frac{1}{1{,}09}}


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. september 2016 af StoreNord

Det finder du ud af, hvis du prøver,     :)

Du kunne også prøve med          (f(112)-f(100))/f(100) * 100     i opgave 1.


Svar #3
18. september 2016 af annahansen2 (Slettet)

#1, #2. Mange tak. 

Jeg har lige et spørgsmål, inden jeg går videre. 

Jeg er kommet frem til at opgave a giver 0,131481988, hvilket svarer til 13,1482%, kan det passe? 

a) = 13,1%

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. september 2016 af mathon

                             Ja  - det passer.


Svar #5
18. september 2016 af annahansen2 (Slettet)

Jeg skal bare sikre mig at jeg forstår det, så jeg spørger for en sidste gang.

Er det forkert at skrive en konklusion på opgaven således?

Når y-værdien ændres med 13,1%, vokser x-værdien med 12%. 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2016 af mathon

Nej det er ikke forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2016 af StoreNord

Hvad kommer først? Hønen eller ægget. Det er vel y, der er den afhængige variabel.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2016 af mathon

da ikke når hønseavlerforeningens revisor
får samlet sig:
                                                1+r_x=\left (1+r_y \right )^{\frac{1}{1{,}09}}

                                                r_x=p_x\cdot 10^{-2}=\left (\left (1+r_y \right )^{\frac{1}{1{,}09}}-1 \right )

                                                p_x(r_y)=\left (\left (1+r_y \right )^{\frac{1}{1{,}09}}-1 \right )\cdot 10^2

  

                                               


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. september 2016 af AMelev

ad #5

Det du skriver er som sådan ikke forkert, men det er ikke konklusion på det, du har undersøgt.
Du har beregnet, hvad der sker med y, når x vokser med 12% (forudsætningen).
Konklusionen, du er nået frem til er, at når x vokser med 12%, så vokser y med 13.1%.

I sp.b har du derimod forudsat, at y-tilvæksten er 70% og skal så beregne x-tilvæksten.
Her vil konklusionen så være: når y-tilvæksten er 70%, er x-tilvæksten ....%.


Skriv et svar til: Hjælp til matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.