Matematik

monotoniforhold

13. oktober 2016 af nikolar (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej allesammen har brug for hjælp til denne opgave, håber nogen kan hjælpe mig.

en funktion y=f(x) er løsning til differentialligninge:

\binom{dy}{dx}=(x-4)/y

y>0

a) bestem monotoniforholdene for f

p(0,2)

b) ligning for tangenten til graf f i punktet p


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2016 af AMelev

a) Da y er positiv, afhænger fortegnet for f ' (= dy/dx) kun af x. Find nulpunkt og fortegn for f ' = y' = dy/dx og derudfra monotoni for f.

b) Du kender x0 og y0. sæt dem ind i din differentialligning, så får du også f '(x0), da f ' = y' = dy/dx.
Så har du alt det, du skal bruge i tangentligningen.


Svar #2
13. oktober 2016 af nikolar (Slettet)

a) så jeg sætter (x-4)/y=0 

så får jeg x=4, men hvad skal jeg bruge det til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2016 af Soeffi

#0. Løsning i Geogebra:

De små linjestykker på grafen kaldes hældningsfeltet for differentialligningen. Det antyder beliggenheden af alle løsninger. For y større end 0 ses det (nogenlunde) at alle løsninger aftager for x mindre end 4 og vokser for x større end 4 for så vist de er defineret. (Den løsning, der er tale om i (b), er ikke defineret mellem x = 4 - 2√3 og x = 4 + 2√3.) Tangentens ligning er som vist y = -2x + 2. Løsningen gennem punktet er også vist.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2016 af AMelev

#2

a) så jeg sætter (x-4)/y=0 

så får jeg x=4, men hvad skal jeg bruge det til?

Så ved du, at f '(x) = 0  ⇔ x = 4. 
Og så skal du bare bestemme monotoniforhold, som du må have dyrket til bevidstløshed i 2g.


Svar #5
13. oktober 2016 af nikolar (Slettet)

har løst a).....tak for hjælpen til det

Men mangler lige b)


Svar #6
13. oktober 2016 af nikolar (Slettet)

#3

#0. Løsning i Geogebra:

De små linjestykker på grafen kaldes hældningsfeltet for differentialligningen. Det antyder beliggenheden af alle løsninger. For y større end 0 ses det (nogenlunde) at alle løsninger aftager for x mindre end 4 og vokser for x større end 4 for så vist de er defineret. (Den løsning, der er tale om i (b), er ikke defineret mellem x = 4 - 2√3 og x = 4 + 2√3.) Tangentens ligning er som vist y = -2x + 2. Løsningen gennem punktet er også vist.

jeg forstår ikke hvordan du fandt tangtenstligning til y=-2x+2, kan du uddybe med mellemregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2016 af Soeffi

#6

Ved hjælp af tangentværktøjet i Geogebra, men den kan løses ved at sige:

y = f'(0)·(x - 0) + f(0) = [(0 - 4)/(2)]·(x - 0) + 2 = -2x + 2


Svar #8
13. oktober 2016 af nikolar (Slettet)

#7
#6

Ved hjælp af tangentværktøjet i Geogebra, men den kan løses ved at sige:

y = f'(0)·(x - 0) + f(0) = [(0 - 4)/(2)]·(x - 0) + 2 = -2x + 2

tak for hjælpen :-)  mellemregningen hjalp virkelig meget.


Skriv et svar til: monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.