Matematik

Hjælp - jeg forstår ikke procent-procent-vækst

23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Er der nogle, der kan forklare mig grafen på vedhæftet billede?

Jeg er med på, at når x vokser med en fast procent, så vokser y også med en fast procent, men jeg forstår ikke det på nedenstående link og deres beskrivelse til grafen. 

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/potensfunktioner

"Vi kan se på grafen, at når x vokser med 200% (dvs. vi ganger med 3), så vokser y med 100% (dvs. vi ganger med 2).

Når x=1, og vi stiger 200%, er vi oppe på 3. Og y er steget med 100% (fra 4 til 8)

Når x=5, og vi stiger med 200%, er vi oppe på 15. Og y er steget med 100% (fra 11 til 22).

Lige meget hvor vi starter, vil en forøgelse på 200% på x-aksen resultere i, at y forøges med 100%."

Jeg håber, at der er nogle der kan forklare det på en anderledes måde, så jeg måske forstår potensfunktioner. 

På forhånd tak.


Svar #1
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Undskyld - der skete en fejl og derfor er spørgsmålet uploadet to gange. Jeg ved ikke, hvordan jeg kan slette det ene af spørgsmålene 


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2016 af jantand

Der er ikke vedhæftet et billede


Svar #3
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

.


Svar #4
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Nu burde den være der 


Svar #5
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvorfor den ikke uploader billedet.Nu har jeg forsøgt flere gange, men Studieportalen skriver "Der er sket en fejl" hver gang jeg prøver at uploade, men grafen er også på vedhæftet link. Der hvor der står 100% og 200% på grafen. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2016 af jantand

Send den tilm mig i stedet  [email protected]


Svar #7
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Okay det gør jeg. Ellers til andre der kan hjælpe, så er det første graf på siden

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/potensfunktioner


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. oktober 2016 af jantand

Du skal aflæse det der sker på grafen.

Det gælder hele vejen . Hvis du gør x 100% større , så bliver y 50% større.

Hvis x bliver 200% større så bliver y  100% større.

Y vokser procentvis halt så meget som x procentvis.

Det vigtige er at det er procentvis . Det er ikke ligefrempropertionalt.


Svar #9
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Okay nu forstår jeg det bedre, men er der en grund til at y er halvt så stor som x?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2016 af jantand

Sådan er funktionen  lavet i dette ekempel.

Hvis du har en anden funktion med en anden værdi af   a  og b  i funktionen bliver det noget andet.


Svar #11
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Ja, men jeg skal lige være sikker på at jeg forstår det rigtigt. 

Er det altid sådan at y er halvt så stor som x?


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. oktober 2016 af jantand

Nej for så var funktionen  y=1/2x  og det er den ikke .


Svar #13
23. oktober 2016 af annahansen2 (Slettet)

Men kan du ikke uddbybe det? 

Undskyld, men jeg forstår virkelig ikke, hvorfor x er 200% og y er 100%..

Jeg har ikke fundet ud af samenhængen endnu. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. oktober 2016 af Moderatoren

Test

Vedhæftet fil:Test upload.docx

Skriv et svar til: Hjælp - jeg forstår ikke procent-procent-vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.