Matematik

Monotoniforhold og koordinatsæt

24. oktober 2016 af Nannahyldtoft1999 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til følgende opgave. 

Om en differentiabel funktion f oplyses at f´(x)=(x+3)(x+1)^2(x-1).

a) Bestem monotoniforholdene for f. 

En anden funktion g er bestemt ved g(x)=3x-e^x

Grafen for g har en tangent, der er parallel med tangenten til grafen for f i punktet P(-2,f(-2)). 

b) Bestem koordinatsættet til røringspunktet for t (hvor t og g(x) skærer hinanden). 

Håber virkelig at der er nogle der vil hjælpe mig med denne opgave :l 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2016 af StoreNord

I a skal du prøve at løse f'(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2016 af 123434 (Slettet)

a)

Monotoniforholdene findes ved at løse f'(x)=0

(x+3)(x+1)2(x-1)=0

x=-3 V x=-1 V x=1

Grafen skærer x-aksen i punkterne (-3,0) (-1,0) og (1,0)

Vi laver en monotonitabel for at undersøge grafens forløb(monotoniforhold). Dvs. hvornår aftager og hvornår vokser grafen

-4      -3       -2        -1       0        1          2

----------------------------------------------------------------

  +      0        -         0        -        0          +

f'(x) er voksende i intervallet ]-∞;-3]

f'(x) er aftagende i intervallet [-3;1]

f'(x) er voksende i intervallet [1;∞[

f'(x) har maksimum i x=0 og vandret vendetangent i x=-1


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2016 af StoreNord

#2    Bestem monotoniforholdene for f.          Ikke for f'(x)

-- Okay tallene er rigtige nok, men det er altså f(x) du kar analyseret.    :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2016 af 123434 (Slettet)

Sorry

Så f.eks. f(x) er voksende i intervallet ]-∞;-3]


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2016 af AMelev

Ja, men f har ikke max i x = 0, men lok. max i -3, og du mangler det lokale minimum.


Svar #6
25. oktober 2016 af Nannahyldtoft1999 (Slettet)

Jeg ved ikke lige hvem det er som har svaret for mig i denne tråd jeg selv har oprettet, men har forstået del a nu, ud fra hvad der er blevet skrevet som kommentarer, men hvad med opg b ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2016 af AMelev

Hvad er t, det fremgår ikke? Er t måske tangenten til grafen for g eller tangenten til grafen for f?.

#0

En anden funktion g er bestemt ved g(x)=3x-e^x

Grafen for g har en tangent, der er parallel med tangenten til grafen for f i punktet P(-2,f(-2)). 

b) Bestem koordinatsættet til røringspunktet for t (hvor t og g(x) skærer hinanden). 

Hvis t er tangenten til g-grafen, som er parallel med tangenten til f-grafen i P(-1,f(-2) - hvilket det tyder på -, så skal du gøre følgende.

1) Bestem f '(-1) som så er tangenthældningen for f-grafen og pga. parallelliteten også hældning for tangenten til g-grafen

2) Bestem g'(x) og bestem x0, så g'(x0) = f '( -1), altså det x0, hvor tangenthældningen til g-grafen er den samme som hældningen af f-grafens tangent.
Så har du 1.koordinaten til røringspunktet. Sæt det ind i g(x) og beregn 2.koordinaten.


Skriv et svar til: Monotoniforhold og koordinatsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.