Matematik

tangenten til grafen for f ... hjælp, tak.

30. oktober 2016 af Mm98 - Niveau: A-niveau

 Lad f være funktionen bestemt ved f(x)= 7ln(x) - 2x2
 Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(1,f(1)).

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave? :)

Jeg går ud fra at det er noget med at jeg skal finde k.

Mit bud:

F(x) = 7ln(x) - 4x + k

1= 7 * ln(1) - 4 * 1 + k

så kan jeg ikke komme videre..

Nogle der kan hjælpe ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2016 af sjls

Du skal kun bruge k, når du integrerer. Her skal du bruge tangentligningen

y=f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)

hvoraf du har punktet x_0=1 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2016 af AMelev

Din F(x) er et miskmask af stamfunktion, afledet funktion og oprindelig funktion.

Du skal bestemme f '(x), altså differentiere f. Slå op, hvordan du gør det.

Tangentligningen i #1 er baseret på, at røringspunktet er (x0,f(x0)), dit røringspunkt er (1,f(1)), så du får her oplyst x0 = ...
Det indsætter du i hhv. f(x) og f '(x) og får så f(x0) = .... og f '(x0) = ....

Nu har du alt det, du behøver til tangentligningen.


Svar #3
31. oktober 2016 af Mm98

Jeg synes ikke rigtigt  at det giver mening for mig. Min lærer har også prøvet at forklare mig det sådan nogenlunde.. men det er stadig håbløst.. 


Svar #4
31. oktober 2016 af Mm98

f(x)= 7ln(x) - 2x2

f'(x)= 7*ln(x) - 4x

y=f' (x_0 )(x-x_0 )+f(x_0)

1/x * (1-1) + 1

Bare ved at se på det ved jeg at det er forkert.. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2016 af AMelev

Godt set! Det er fordi du igen roder - her er det x og x0, der blandes.
Tag en ting ad gangen og hold tungen lige i munden.

1) f '(x) = .....       ikke helt rigtig. f '(x) = (7ln(x) - 2x2)' = 7(ln(x))' - 4x = .... Slå (ln(x))' op

2)  Røringspunktet er (x0,f(x0)), dit røringspunkt er (1,f(1)), så du får her oplyst
     x0 = ...

3) f(x0) = .... og f '(x0) = ....

4) Tangentligning: y=f '(x0)*(x - x0) + f(x0)

Prøv igen - og spørg igen, hvis du har behov for mere hjælp.

Trinene 1-4 skal du gå systematisk igennem, hver gang du skal bestemme ligning for tangent.


Svar #6
31. oktober 2016 af Mm98

ln(x)' =1/x

f(x)= 7ln(x) - 2x2

f'(x) = 7 * 1/x - 4x

f '(x0)*(x - x0) + f(x0)

f'(1) * (x-1) + f(1)

f(x) = 7 * 1/1 - 4 * 1


f(x)= 3

ser dette mere korrekt ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2016 af AMelev

#6

ln(x)' =1/x YES!

f(x)= 7ln(x) - 2x2

f'(x) = 7 * 1/x - 4x OK

y = f '(x0)*(x - x0) + f(x0)

y = f'(1) * (x-1) + f(1) JEP! (næsten) 

f(x) = 7 * 1/1 - 4 * 1 NEJ! Det er ikke f(x) - den er jo  7ln(x) - 2x2. Det er f(x0) = f(1), du beregner.
Du har ikke fyldt ... ud  i

#5

3) f(x0) = .... og f '(x0) = ....  , f '(1) og f(1) skal regnes ud
4) Tangentligning: y=f '(x0)*(x - x0) + f(x0)

f(x 1)= 3  Når du sætter en x-værdi ind på den ene side af =, skal du også gøre det på den anden side

ser dette mere korrekt ud ? ja, men ikke rigtigt 

Så skal du beregne f '(1) og indsætte i ligningen.

På med vanten igen.


Svar #8
02. november 2016 af Mm98

Okay, nu prøver jeg igen :)..

f(x)= 7ln(x) - 2x2

f'(x) = 7 * 1/x - 4x

f(x) = 7/1 - 4 * 1

f'(x) = 3

Så vil vi vinde f(1)

f(1) = 7ln(1) - 2 * 12

f(1)=2 

y = f'(1)(x - 1) + f(1)

y = 3 (x-1) - 2

y = 3x - 5 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2016 af AMelev

Så tjek lige med dit CAS-værktøj :)

- men det er rigtigt


Skriv et svar til: tangenten til grafen for f ... hjælp, tak.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.