Dansk

AP noter HASTERRRR

07. november 2016 af Jellybeans (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Nogle der ligger inde med nogle guldkorn? Det ville gavne mig utrolig meget. Tusinde tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2016 af FransiscoMertens (Slettet)

Analysetegn

Latinske betegnelser

Danske betegnelser

Í

Subjekt

Grundled

O

Verballed

Udsagnsord

D

Objekt

Genstandsled

Ä

Subjektsprædikat

Omsagnsled til grundled

~~~

Adverbialer

Biordsled (herunder forholdsordsled)

Substantiv = et eller en

Verber (vb) / Udsagnsord

Man kan sætte ”at” eller ”jeg” foran    fx    at løbe, jeg løber
Tid : Nutid, datid, førnutid, førdatid, fremtid

Fx : jeg løber, løb, har løbet, havde løbet, vil løbe

Kopulativt, transitivt, intransitivt:

De kopulative verber
 ”Pigen er smuk” / Pigen = smuk
Kopulative verber : at være, blive, hedde, synes, kaldes

F.eks. ”Han kaldes Markus"

Byen kaldes Fredericia

       x         o              ⊗

 Byen       =      Fredericia

Subjektprædikat Han = Markus - Det er en kopulative verbum, som knytter sig til subjektsprædikat.

Det transitive verbum knytter sig til det direkte objekt f.eks. Damen købte en taske taske er altså det transitive verbum. Intransitive verbum knytter sig hverken til direkte objekt eller subjektsprædikat.

Pronominer (pron) / stedord

Kasus : jeg/mig, han/ham, hun/hende
Tal : min/mine, din/dine

Præpositioner (præp) / forholdsord

Kan aldrig stå alene. Står altid sammen med en styrelse.

over, under, ved, i, på…

Konjuktioner (konj) / bindeord

Binder ord, led eller sætninger sammen.

Fx    ”Vi gik en tur og så en sø” (sætninger)

”vi købte pølser og chips” (ord)

og, så, at, fordi, eller, men…

Artikler = det, den osv.

Adverbialled / biordsled – adv

Regel : Angiver omstændigheder som

- tid    fx ”vi kører nu”

- sted    fx ”Hun sidder her”

- måde    fx ”Bruden holdt flot ved buketten

Ved adjektiv kan andre adverbier også angive:
Grad    fx ”Hun er meget slap og han er meget lækker”


Svar #2
13. november 2016 af Jellybeans (Slettet)

Tusinde mange gange tak, vil du ikke sende det som et dokument?


Skriv et svar til: AP noter HASTERRRR

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.