Matematik

Forskrift ud for potensfunktion

18. november 2016 af Jenslarsenn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studie hjælpere, 

Jeg sidder med en aflevering, hvor jeg har en følgende opgave med: 

Et større firma har en detaljeret lønpolitik. De fastlægger medarbejdernes timeløn i forhold til antal af år, de har været ansat, således at alle medarbejders løn stiger med samme procentsats hvert år. Efter 2 års ansættesle får man en timeløn på 180kr. Denne løn stiger til 210kr. efter 5 års ansættelse

A opgaven dertil hedder: bestem en forskrift for funktionen f, der angiver timeløn som funktion af antal ansættelsesår.

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af denne opgave, dog tror jeg, at jeg ved, at jeg skal bruge potensfunktion.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2016 af Capion1

Lønstigning med same %-sats hvert år udvikles efter eksponentialmodellen
f (x) = bax
Lad x = 0 være ansættelsestidspunktet.
Da har man, når begyndelseslønnen er b
f (2) = ba2 = 180
f (5) = ba5 = 210


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2016 af mette48 (Slettet)

Brug renteformelen

Løn2 er 180 kr

Løn5 er Løn2*(1+r)(5-2)=210

r er den årlige stigning


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2016 af mathon

Som altså er en eksponentiel sammenhæng.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#0

Hvis man har at gøre med noget, der vokser / aftager med en fast procent pr. tidsenhed, så er der tale om en eksponentiel udvikling. Du skal med andre ord ikke have fat i din viden om potensfunktioner; derimod skal du have fat i din viden om eksponentielle funktioner

Opstil dine informationer på denne måde - så skaber du et overblik og får måske en lys idé:
Efter 2 års ansættelse får man en timeløn på 180 kr, dvs. f(2) = 180.
Efter 5 års ansættelse får man en timeløn på 210 kr, dvs. f(5) = 210.
.

Den nemmeste måde at løse opgaven på er dog ved at indsætte de givne informationer som punkter i et koordinatsystem og lade CAS-værktøjet udregne forskriften for funktionen f, der angiver timelønnen som funktion af antal ansættelsesår.


Svar #5
18. november 2016 af Jenslarsenn (Slettet)

Hmm :). 

Forstår ikke hvad 'a' og 'b' er? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#5

a i en eksponentiel udvikling (funktion) er fremskrivningsfaktoren, mens b er skæringen med y-aksen.


Svar #7
18. november 2016 af Jenslarsenn (Slettet)

Tænker jeg vil udregne min med: f(x)=b*(1+r)x

Er det en evt. mulighed at bruge den? 

og hvad er 'r' i den?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#7

Ja, det er en mulighed. Det er faktisk også, hvad mette48 har foreslået i #2.
Som mette48 også har skrevet, så er r den årlige stigning. 
Løs ligningen i #2 mht. r.


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. november 2016 af PeterValberg

#0

Jeg vil anbefale en "video-aften" med denne playliste [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
19. november 2016 af Jenslarsenn (Slettet)

Løn5 er Løn2*(1+r)(5-2)=210

hvor starter den ligning henne?


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. november 2016 af Capion1

løn2 er allerede ført to år frem fra løn0 og løn2 har værdien 180 efter to års ansættelse.
For at få løn5 skal løn2 kun føres tre år frem og vi har
løn5 = løn2(1 + r)3 = 210
Løs derfor
210 = 180(1 + r)3
________________
Jeg foretrækker selv # 1, da man ikke så let kan komme galt af sted med eksponenterne. Men begge metoder er fuldt ud gode. Man benytter det, man har det bedst med og i øvrigt overholder de regnemæssige
love. b, begyndelseslønnen skal under alle omstændigheder findes for at angive forskriften.


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. november 2016 af AMelev

Du er godt på vej. 

#10

Løn5 er Løn2*(1+r)(5-2)=210

hvor starter den ligning henne?

Løn5 = 210 ⇔ Løn2*(1+r)(5-2)=210 - så indsætter du værdien for Løn2 og får så en ligninge, hvor du kan bestemme r.

Alternativt kan du indsætte i formlerne til at bestemme a og b ud fra to punkter (x1,y1) og (x2,y2).
a=\sqrt[x2-x1]{\frac{y2}{y1}}\; og\;b=\frac{y1}{a^{x1}}


Svar #13
19. november 2016 af Jenslarsenn (Slettet)

210 = 180(1+r)3-180

30 = (1+r)3

Nu kan jeg ikke rigtigt kommer længere igen.. Vi har haft om dette emne meget kort.


Brugbart svar (1)

Svar #14
19. november 2016 af mathon

                   210=180\cdot (1+p\cdot 10^{-2})^3

                   \frac{7}{6}= (1+p\cdot 10^{-2})^3?

                   1+p\cdot 10^{-2}=\left ( \frac{7}{6} \right )^{\frac{1}{3}}

                   p=\left (\left ( \frac{7}{6} \right )^{\frac{1}{3}}- 1 \right )\cdot 10^2

                  


Brugbart svar (1)

Svar #15
19. november 2016 af AMelev

#13

210 = 180(1+r)3-180 Hvor har du de -180 fra?  De optræder ikke i din ligning tidligere - væk med dem!

30 = (1+r)3 Forkert under alle omstændigheder - det ville have givet 210 + 180 = (1+r)3

Nu kan jeg ikke rigtigt kommer længere igen.. Vi har haft om dette emne meget kort.

Din ligning hedder 210 = 180·(1+r)3.
Indsæt a = 1 + r i ligningen: 210  = ......
Divider med 180 på begge sider: ..... = .....
Tag den 3. rod på begge sider, så forsvinder ...3 på højre side .... = .....
Nu kender du a.

Udnyt fx, at du ved, at f(2) = 210 ⇔ b·a2 = 210.
Dividér med a2 på begge sider, så får du også b.

Indsæt a og b i forskriften f(x) = b·ax.


Brugbart svar (1)

Svar #16
19. november 2016 af Capion1

Vi skal have to ligninger til at finde de to ubekendte a og b.
Vi har
f (2) = ba2 = 180
f (5) = ba5 = 210
Nu kan vi dividere den nederste ligning med den øverste:
\frac{ba^{5}}{ba^{2}}=\frac{210}{180}         ⇒    a3 = 7/6   ⇒  a = 3√(7/6)
b findes til sidst ved at indsætte værdien for a i en af de to oprindelige ligninger.
Det er forskriften der skal findes. Derfor behøver man ikke at angive noget med procent.


Svar #17
19. november 2016 af Jenslarsenn (Slettet)

Kan det passe at funktionen er: f(x)=162.42*(1.0527)x

Tusind tak for alt hjælp :-).


Brugbart svar (1)

Svar #18
19. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#17

Det er korrekt.


Skriv et svar til: Forskrift ud for potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.