Biologi

Genetik

28. november 2016 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle, som kan hjælpe med denne opgave.

Skærmbillede 2016-11-28 kl. 16.17.15.png


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2016 af Hydronium (Slettet)

Mendels første lov og sandsynligheder:
Sort hudfarve dominerer over ”lyserød” hudfarve i grise. To grise, som er heterozygote for hudfarve-genet, krydses.

a)  Hvad er farven og genotypen på de to forældre-grise?

Ee (store bogstav = dominant, lille bogstav = recessiv)

Grisene vil blive sorte.

b)  Hvad er sandsynligheden for, at deres afkom får ”lyserød” hud?

25% (tegn Punnett kvadrat)

c)  Hvad er sandsynligheden for, at deres både deres første og deres andet afkom får sort hud?

3/4 * 3/4 = 0,5625 9/16 sandsynlighed (brøker der ganges sammen)

d)  Hvis disse grise får i alt tre unger, hvad er sandsynligheden for at to af ungerne er sorte og en ”lyserød”?

3/4*3/4*1/4 + 1/4*3/4*3/4 + 3/4*1/4*3/4 =27/64

Man er nødt til at gange med de forskellige kombinationer/måder man kan få det på. 

Man kan også sige: (3/4*3/4*1/4)*3


Svar #2
28. november 2016 af Sneharusha (Slettet)

Hvordan ved du at forældre grisene vil blive sort i a)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2016 af Hydronium (Slettet)

Genotypen er Ee (du kan bruge hvilket som helst bogstav). Farven bliver sort, da sort (E) er det dominerene gen :) De to grise vil dog tilsammen godt kunne få lyserøde unger, da de også har et e. Håber det giver mening.


Skriv et svar til: Genetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.