Fysik

Bølger - strenginstrument

30. november 2016 af iamanonymous (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave en rapport om bølger på en udspændt streng, men jeg er ikke helt sikker på, hvad der sker, når man gør strengen længere, strammere, tyndere, og når man ændrer på snorlængde?
Det ville være en stor hjælp, hvis nogle søde personer kunne forklare mig det! Det må gerne være kort og præcist :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2016 af mathon

Grundsvingningens
bølgelængde:

                                          \lambda _o=2L
Oversvingningernes
bølgelængde:
                                          \lambda _n=\frac{1}{n+1}\cdot \lambda _o

Oversvingningernes
frekvens:
                                          f _n=(n+1)\cdot f _o

Udbredelseshastigheden:
                                          v=\sqrt{\frac{S}{m_l}}       hvor S er strengspændingen og m_l er strengens masse pr længde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2016 af mathon

strengen gøres længere:
                                                 bølgelængde og frekvens ændres

strengen gøres strammere:
                                                 v øges

strengen gøres tyndere:
                                                 v øges


Svar #3
01. december 2016 af iamanonymous (Slettet)

Tusind tak! Forstår hvordan første formel viser, at bølgelængden ændres hvis strengen gøres længere. Forstår også hvordan sidste formel viser, at v øges hvis strengens masse pr. længde mindskes. Er dog ikke helt sikker på de to andre formler? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2016 af mathon

Det kan skyldes indeksnummereringen.

Nummereres grundsvingningen med #1
har man:

Grundsvingningens
bølgelængde:

                                          \lambda _1=2L
Oversvingningernes
bølgelængde:
                                          \lambda _n=\frac{1}{n}\cdot \lambda _1

Oversvingningernes
frekvens:
                                          f _n=n\cdot f _1


Skriv et svar til: Bølger - strenginstrument

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.