Biologi

Nerveledningshastighed

04. december 2016 af Camillemille (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa! jeg sidder med en biologi aflevering her til i næste uge, og ville høre om der var en der kunne rette eller bare kigge på min teori og fortælle om det er rigtig eller ej? :) Mvh! 

Teori:

Vores nerveceller i vores krop styrer vores sanseindtryk. Nerveimpulsen bliver modtaget i dendrit området, som modtager impulser fra andre nerveceller og dendritter er en del af nervecellen. Hvis man tager udgangspunkt i det ekstracellulære miljø, vil et neurons miljø være negativ ladet, hvis neuronet er i hviletilstand, fordi Na+ og K+ pumpen flytter 3 Natrium ioner ud af neuronet og trækker 2 kaliumioner ind, hvilket giver en spændingsforskel. Grunden til at der kommer denne spændingforskel er fordi at, membranpotentialet er den spændingsforskel der er mellem inder og yderside af cellemembranen og det er K+ der er med til skabe membranpotentialet. Ved muskel og nerve celler vil deres membranpotentiale pludseligt og kortvarigt ændres. Inde under membranpotentiale har vi to hovedtyper som kaldes Axon, som er den lange udløber og Dendrit, som er modtagerdelen. Hvis man måler spændingsforskellen vil den ligge på -70mV, og det finder man ved at måle med et voltmeter på begge sider af et neurons cellemembran i hvile. Hvilepotentiale opretholdes af Natrium og Kalium- pumpen, som findes i alle cellernes cellemembran. Deres opgave er at transporterer natriumionerne også kaldet for Na+ ud af cellen derimod passerer kalium-ionerne ind (K+), for hver gang Na+ eller K+ transporteres, kalder man det for aktiv transport og ved hjælp af diffusion, søger de ovenstående ioner tilbage igen. Hvilemembranpotentialet ændres i en positiv retning fordi natrium og kalium kanalerne åbner sig.

Feks inden under aktionspotentialet vil natriumkanalerne i membranen åbnes, og så vil natriumionerne strømme ind i cellen, og den intracellulære bliver positiv i et stykke tid, og cellen vil blive depolariseret, efterfølgende lukker natriumkanalerne og er inaktive i en periode, det kalder man for refraktærperioden. Når kaliumkanalerne åbnes igen og kaliumionerne strømmer ud af cellen, er det fordi at depolariseringen har nået sit maksimum, fordi natriumkanalerne kan jo ikke være inaktive i alt for lang tid, kun en periode, og det kalder man for repolarisering. Når hvilemembranpotentialet skal genoprettes af natrium-kalium pumpen, skal kaliumkanalerne lukkes, hvis det lukker langsomt, bliver der sluppet for mange K+ ioner ud, hvor de bliver hyperpolariseret.


Skriv et svar til: Nerveledningshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.