Matematik

Moms

19. december 2016 af simoneLT (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Nogen som kan forklare mig hvorfor at når man lægger moms til er det 25% men når man trækker fra er det 20 % ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2016 af PeterValberg

Hvis et beløb uden moms er 100% så vil et beløb med moms 
være 125%, for at trække momsen fra dviderer du første med 125
og multiplicerer med 100 ...

beløb med moms · 100/125 = beløb med moms · 0,8 = beløb uden moms

at multiplicere med 0,8 svarer til at trække 20% fra.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2016 af mathon

Umiddelbart lyder det underligt, at man lægger 25% til den ene vej, men trækker 20% fra ved baglæns regning.

Men procenterne virker jo ikke på samme beløb.

Hvis et beløb er på 100 kr er momsen 25 kr.
Beløb med moms er altså 125 kr.

Baglæns regning med 25% giver   125·0,25 = 31,25
og det skulle give 25 kr.

Man er altså nødt til at benytte en lavere procentsats ved tilbageregning.

At den rigtige sats ved tilbageregning er 20% er forklaret i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2016 af mathon

Noteret kort som ligning:
                                             B_{inc}=B_{exc}\cdot 1{,}25

                                             B_{exc}=\frac{B_{inc}}{1{,}25}=B_{inc}\cdot \frac{1}{1{,}25}=B_{inc}\cdot \frac{8}{10}=B_{inc}\cdot 0{,}80

fremføringsfaktoren er altså 1{,}25 og tilbageføringsfaktoren er 0{,}80.


Skriv et svar til: Moms

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.