Biologi

Bakterier

06. januar kl. 21:59 af Hanskristiansen - Niveau: B-niveau

Kan det passe at nogle bakterier blot består af en cellemembran, cellevæg samt et dna molekyle der flyder i cytoplasma?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar kl. 22:14 af AngelOneOne

Hej Hanskristiansen,

Det korte svar: Ja.

Det lange svar:

Cellevæggen på bakterieceller er en kompleks, halvstiv struktur, der er ansvarlig for cellens form. Næsten alle prokaryote celler har en cellevæg der omkranser det underliggende, skrøbelige plasmamembran (cytoplasmamembran) og beskytter den og cellens indre mod skadelige ændringer i det omkringliggende miljø.

Hovedformålet med cellevæggen, er at forhindre brud på bakteriecellerne, når vandtrykket inde i cellen er højere end uden for cellen. Den hjælper også med at holde formen på en bakterie og fungerer som forankringspunkt for flageller. Som volumen i en bakteriecelle stiger, udvider plasmamembranen og cellevæggene sig ligeledes. Klinisk, er cellevæggen vigtig, fordi den hos nogle arter bidrager til evnen til at forårsage sygdom og er virkningsstedet for nogle antibiotika. Desuden, anvendes den kemiske sammensætning af cellevæggen, til at adskille hovedtyper af bakterier.

Plasmamembranen (den cytoplasmiske membran eller den indre membran), er en tynd struktur der ligger på indersiden af cellevæggen og indeslutter cytoplasmaet i cellen. Plasmamembranen hos prokaryoter, består primært af phospholipider, der er de mest udbredte kemikalier i membranen og proteiner. Eukaryote plasmamembraner indeholder også kulhydrater og steroler, såsom kolesterol. Fordi prokaryote plasmamembraner mangler steroler, er de mindre stive end eukaryote membranerm En undtagelse er den cellevægsløse prokaryot Mycoplasma, der indeholder steroler i membranen.

Cytoplasma. For en prokaryot celle, refererer begrebet cytoplasma, til indholdet inden for plasmamembranen. Cytoplasma består af omkring 80% vand og indeholder primært proteiner (enzymer), kulhydrater, lipider, uorganiske ioner og mange lavmolekylære forbindelser. Uorganiske ioner er til stede i meget højere koncentrationer i cytoplasmaet, end i de fleste næringsmedier. Cytoplasmaet er tyk, vandig, halvtransparent og elastisk. De største strukturer i cytoplasmaet er en nukleoid (indeholdende DNA), partikler kaldet ribosomer og reserveaflejringer, kaldet inklusioner.

/AngelOne


Skriv et svar til: Bakterier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.