Fysik

hvad er antallet af kerner

02. marts 2017 af soer381k - Niveau: B-niveau

137-Cs er radioaktiv og henfalder ved beta – henfald. Halveringstiden er T½= 30,17 år. Forestil dig at du har en kilde med 2,0 ng  137-Cs-kerner (n står for nano, n=10-9) a)    

a. Beregn antallet af  137-Cs-kerner

b. beregn henfaldskonstanten

c. beregn aktiviteten af den radioaktive kilde


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2017 af Eksperimentalfysikeren

Find atommassen for 137-Cs. Den er tæt ved 137. Jeg regner videre med denne tilnærmelse, du regner med den rigtige størrelse: Antallet af atomkerner i 137 g 137-Cs er Avogadros tal, ca 6*1023. atomkerner,

Du har ikke 137 g, men 2,0 ng. Du skal derfor dividere med 137 g og gange med 2,0ng. Dermed har du resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2017 af mathon

a)

               M(^{137}Cs)=136{,}907073\; \tfrac{g}{mol}

               \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! N\left(^{137}Cs\right)=\frac{m}{M}\cdot N_A=\frac{2{,}0\cdot 10^{-9}\; g}{136{,}907073\; \tfrac{g}{mol}}\cdot \left (6{,}02214\cdot 10^{-23}\; mol^{-1} \right )=8{,}79741\cdot 10^{12}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2017 af mathon

b)
               k=\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}=\frac{\ln(2)}{9{,}52072\cdot 10^8\; s}=7{,}2804\cdot 10^{-10}\; s^{-1}
   


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2017 af mathon

c)
               A=k\cdot N
  


Skriv et svar til: hvad er antallet af kerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.