Matematik

Renter og gebyrer

15. marts 2017 af Am1a2n3 (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Hej!

Hvor meget skal man betale hver måned i 3 år for at låne 50.000 kr., hvis renten er 3 % pr. a.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2017 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2017 af mathon

                       1+r_m=1{,}03^{\frac{1}{12}}=1{,}00247

månedlig ydelse:

                      y=\frac{50.000\cdot 0{,}00247}{1-1{,}00247^{-36}}


Svar #3
15. marts 2017 af Am1a2n3 (Slettet)

Kan du måske forklare hvordan du har gjort det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2017 af mathon

Du skal kende formlen:

                                           A_p=\frac{y}{r}\cdot \left ( (1+r)^p-(1+r)^{p-n} \right )
hvor A_p er værdien af annuiteten opgjort umiddelbart efter p\, 'te indbetaling.


Svar #5
15. marts 2017 af Am1a2n3 (Slettet)

Den har jeg altså aldrig hørt om, men måske skal jeg så lære det.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. marts 2017 af fosfor (Slettet)

Når årsrenten er 3\% stiger lånet med en faktor f=1.03^{1/12} pr. måned. Startbeløbet er B=50000. Kald månedsydelsen y.

Det tilbageværende beløb efter 1 måned er dermed B\cdot f-y
Det tilbageværende beløb efter 2 måneder er dermed (B\cdot f-y)\cdot f -y
Det tilbageværende beløb efter 3 måneder er dermed ((B\cdot f-y)\cdot f -y)\cdot f-y

Hvis man ganger parenteserne ud fås efter n måneder:

B f^n-\sum_{i=0}^{n-1}y f^i = B f^n-y\sum_{i=0}^{n-1}f^i

Indsæt n=36 måneder, og sæt lig 0 og isoler y:

B f^{36}-y\sum_{i=0}^{36-1}f^i = 0 \Leftrightarrow y=\frac{B f^{36}}{\sum_{i=0}^{35}f^i } =1453.17

Som er det samme som #2 når den geometriske sum skrives ud


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. marts 2017 af mathon

…hvilket det jo er med approksimationen
                             
                           1{,}03^{\frac{1}{12}}\approx 1{,}00247


Skriv et svar til: Renter og gebyrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.