Matematik

Forkortning af brøk

09. april 2017 af Cristie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal forkorte følgende brøk

4(x+1) / (x+1) (3x+7)  * skråstregen står for brøkstregen

Først regner jeg parenteserne ud

Tælleren: 4 * x + 4 * 1 = 4x + 4

Nævneren: x*3x+x*7+1*3x+1*7 = 3x + 7x + 3x + 7 = 13x + 7

Jeg har så

4x + 4 / 13x + 7

Hvordan forkorter jeg overstående?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2017 af sjls

#0

Nævneren: x*3x+x*7+1*3x+1*7 = 3x + 7x + 3x + 7 = 13x + 7

Jeg har så

4x + 4 / 13x + 7

Hvordan forkorter jeg overstående?

På forhånd tak.

Læg mærke til, at der her ikke står 3x, men at der står 3*x*x=3x^2

Derudover er det altså meget nemmere at reducere brøken således:

\frac{4{\color{Red} (x+1)}}{{\color{Red} (x+1)}*(3x+7)}=\frac{4}{3x+7}

Da der bliver multipliceret med (x+1) i både tæller og nævner, går disse ud med hinanden.


Svar #2
09. april 2017 af Cristie (Slettet)

Mange tak :D


Skriv et svar til: Forkortning af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.