Matematik

differentialligninger

29. april 2017 af 321bj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har to differentialligninger, usikker på hvordan de skal løses

1. 

skal bestemme løsningen y = f(x) gennem P(1,1) og skal bestemme tangentens ligning i dette punkt. men for at bestemme den fuldstændige løsning skal jeg seperere eller er det en logistisk ligning?

2.  

hvordan skal denne løses? skal den sepereres og skal den overhovedet løses og forskriften for f(x) er vel bare ligningen skrevet som funktion ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2017 af fosfor (Slettet)

Omskriv til:

y'(x) / y(x) = 1/x + x

Integrer mht. x på begge sider

ln(y(x)) = ln(x) + x2/2 + k

Isoler y(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2017 af peter lind

Brug separation af variable y-1dy = (1/x+x)dx

Du kan også bruge sepapration af variable i den anden ligning

a) Du har hældningen dy/dx. Det er bare at sætte x og y koordianaterne ind. Desuden har du et punkt på linien


Svar #3
29. april 2017 af 321bj (Slettet)

i 1 har jeg fået y = x*e^(1/2)2 *e^(-1/2)

og jeg har fået tangentligningen i punkt (1,1) til yT = 2x-2 men når jeg tegner en kontrol skærer tangenten ikke kurven ? hvad er der galt? skal tangentligningen i punktet ikke blot findes ved at differentiere den partikulæreløsning og indsætte 1 (herved findes a) og b findes med formlen b = y- ax ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2017 af peter lind

Løsningen til den første differentialligning er y = x*e½x^2+k 

Hældningen er -4*1*(1/4)2 = -1/4


Svar #5
30. april 2017 af 321bj (Slettet)

#4 hvor har du -4*1*(1/4)^2 fra ? 

jeg har differentieret differentialigningen til nedenstående hvori jeg har indsat x = 1 for at beregne hældningen

Et det fordi, jeg skal differentiere en differentiallinging  på en anden måde for at finde hældningen på dens tangent?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2017 af peter lind

det får jeg direkte fra differentialligningen. dy/dx = -4x*y2 med x =1 y=1/4


Svar #7
30. april 2017 af 321bj (Slettet)

#6 men det er da den anden differentialligning ik?

#2 jeg har fået tangenten i 2. differentiallinging dy/dx = -4xy^2 i punkt (1,1/4) til at være -0,25x + 0,5.

men har fået selve løsningen af differentialligningen til at være y = -1/((-1/2)x^2 - (7/2) i punkt A men når jeg tegner efter ligner det ikke at tangenten tangerer punktet.

Har bestemt y således og efterfølgende fundet k ved at indsætte punktet og isolere

 hvor er fejlen ?


Svar #8
30. april 2017 af 321bj (Slettet)

har fået løst den første og fundet tangenten; den forkerte tangent var en tastefejl i programmet


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2017 af peter lind

Du har ret i at det er den anden differentialligning, jeg omtaler. Du kan godt løse den anden på den måde du gør, men hvorfor det. Den anden metode er væsentlig nemmere og du kunne også have benyttet den i den første ligning


Svar #10
30. april 2017 af 321bj (Slettet)

#9 men er selve løsningen i #7 ik forkert? har fået konstanten til -7/2

 og når dette indsættes tangerer den rette linje y = -0,25x + 0,5 ikke f i punktet ifølge tegningen som kontrol


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. maj 2017 af peter lind

korrekt


Svar #12
01. maj 2017 af 321bj (Slettet)

#11 men hvordan bestemmer jeg så den rigtige løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. maj 2017 af fosfor (Slettet)

Du har glemt "i minus første"

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #14
01. maj 2017 af 321bj (Slettet)

#13 tak for svar? hvorfor er det den skal i -1, hvilken regel benyttes? (bare så jeg er sikker på at jeg forstår det)


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. maj 2017 af fosfor (Slettet)

I fjerdesidste linje står der -4/2 og så dur det ikke i linjen efter at skrive -1/2, da -2 != -0.5


Svar #16
01. maj 2017 af 321bj (Slettet)

#15 tusind tak for hjælpen, nu passer skitsen også til tangenten og løsningen 


Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.