Fysik

Tyngdefelt

06. maj 2017 af Henry1505 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Er der nogen, som kan forklare hvad et tyngdefelt er? Jeg har selvfølgelig søgt på et par definitioner, men jeg savner en bedre forståelse. Alle legemer har et tyngdefelt, og det tyndefelt er karakteriseret ved Newtons 2.lov F=m*a? 

Håber I kan hjælpe, og fortsat god lørdag :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2017 af peter lind

Du har misforstået det. Det kan nok føres tilbage til Newton, men til hans tyngdelov F = G*m*M/r2  Tyngefeltet er så defineret som tyngdekraften divideret med massen. Tyngdefeltet fra solen er således G*M/r2 hvor M er solens masse


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2017 af Number42 (Slettet)

Newton opererede ikke med et felt, for ham var det for at citere Einstein en spøgelsesagtig virkning over en afstand.

Han overlod det til efterverdnen at finde ud af hvordan det virkede.

Den første der nævnte begrebet felt var Laplace som operade med et potiental felt, men det var mere en matematisk konstruktion end en fysisk. <man skal helt hen til Maxwell (Faraday viste hvordan felter så ud).

Men til sagen et tyngdefelt er en tids gradient. Tiden går langsommere nede ved ens fødder og hurtigere opad (her på jorden). 

Morsomt nok forestillede Newton sig at tiden gik med samme hastighed overalt. I Newtons verden ville et æble ikke falde nogen steder.

Hans tyngdelov virkede ellers rigtig godt indtil Einstein.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2017 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Tyngdefeltet er defineret som det område omkring en masse hvor andre masser bliver tiltrukket.

Styrken af feltet i et punkt P er defineret som tyngdekraften på en masse m i punkt P divideret med m. Feltstyrken betegnes g og har enheden N/kg.

g = F/m

Så hvis feltet hidrører fra en masse M, så er feltstyrken i afstanden r (ved brug af tyngdeformlen i #1)

g = G*M/r2


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2017 af Number42 (Slettet)

#3

Ja men ikke i Newtons verden. Og det er ikke det det er  fysisk. Det var det der var spørgsmålet.

Det er potentialet der er  feltet ifølge Laplace. Alle bruge V som feltet og kraften er F = - dV/dr


Skriv et svar til: Tyngdefelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.