Fysik

Bindingsenergi/Q-værdi ?

14. maj 2017 af Qvark (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej som jeg har forstået det så omtales bindingsenergien som den energi der skal til for at 'splitte' eller 'samle' en kerne som betegnes som  \bigtriangleup E           hvor formlen så er   \bigtriangleup E=\bigtriangleup m*c^{2}    hvor \bigtriangleup m er massedefekten for kernen er dette rigtigt forstået?? Men hvad er Q-værdien så? er det bare en mere fancy bogstav for bindingsenergien?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2017 af Number42 (Slettet)

 Q= \Delta m * c^2


Svar #2
14. maj 2017 af Qvark (Slettet)

#1

 Q= \Delta m * c^2

Kan du give et lidt mere uddybende svar med ord altså?:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2017 af Number42 (Slettet)

Q-værdi

I partikelfysik er Q-værdien et udtryk for hvor meget energi en kerneprocess enten bruger eller frigiver.

Exoterm

Hvis Q-værdien er positiv er der frigivet noget energi under processen og den kaldes så exoterm.

Et eksempel er fusion af Hydrogen til Helium i en stjerne (f.eks. Solen), hvorved der frigives energi.

Endoterm

Hvis Q-værdien er negativ betyder det, at der er brugt energi til processen og den kaldes så endoterm.

Beregning af Q-værdi

Q-værdien beregnes som ændringen af bindingsenergi i partiklen:

Q =  -?m c2

Hvor ?m er ændringen i hvilemassen (negativ, hvis hvilemassen bliver mindre) i processen og c er lysets fart.

Fra http://www.fysiklokalet.dk/index.phtml?sek_id=78&con_id=147 

Kan slås op mange andre steder fx

http://www.nakgym.dk/fysik/la/kernefysik_webmappe/kerne_1.htm


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2017 af AngelOneOne

Hej,

Du kan se et praktisk eksempel her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1753157

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Bindingsenergi/Q-værdi ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.