Fysik

Bølger - interferens

06. juni 2017 af Mig123321 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Når to bølger laver konstruktiv interferens, så hvis bølge 1 og 2 har samme amplitude, så vil den resulterende bølge have en dobbelt så stor amplitude. 

Dette sker så kun når de to bølger er i fase.

Har to spørgsmål:

1. hvad sker der, hvis de ikke har samme amplitude?

2. hvad menes der med fase? Har prøvet at slå det op..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2017 af mathon

bølger på fastholdt sted:

     1.
                                           \small \small u_1(t)=A_1\cdot \sin( \omega_1 t+\varphi _{01})    
                                                                                                          
                                           \small u_2(t)=A_2\cdot \sin( \omega_2 t+\varphi _{02})

superposition på
samme sted:
                                           \small u=u_1+u_2=A_1\cdot \sin( \omega_1 t+\varphi _{01})+A_2\cdot \sin( \omega_2 t+\varphi _{02})

     2.
 

                                           \small u_1(t)=A_1\cdot \sin(\mathbf{\color{Red} \omega t+\varphi _0})    
                                                                                                           har samme fase
                                           \small u_2(t)=A_2\cdot \sin(\mathbf{\color{Blue} \omega t+\varphi _0})


Svar #2
06. juni 2017 af Mig123321 (Slettet)

Hej. 

Mange tak. 

Hvis det ikke er at bede for meget - kan du så evt. forklare det i ord? :) Har lidt svært ved at forstå det 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2017 af Number42 (Slettet)

\varphi er fasen og \omega er vinkelfrekvensen

til t =0 så er amplituden A \sin( \varphi )

vil du summere to bølger så omdan først  for hver bølge:A Sin(\omega t+ \varphi ) = A sin(\omega t)*\cos(\varphi)+ A \cos(\omega t)*\sin(\varphi)

og summer. Det skal så omdannes til en form hvor du kan se hvad amplituden er.

(A_1 \cos(\varphi_1) + A_2 \cos(\varphi_2))*\sin(\omega t) +......

du skal så udregne de to amplituder (den til sin som her og den til cos som du selv kan finde.)

Den resulterend amplitude er kvadratroden af kvadratsummen af amplituderne

altså \sqrt{(A_1 \cos(\varphi_1) + A_2 \cos(\varphi_2))^2 + (A_1 \sin(\varphi_1) + A_2 \sin(\varphi_2))^2}


Skriv et svar til: Bølger - interferens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.