Biologi

DNA mutation

10. juni 2017 af alex7485 - Niveau: C-niveau

Hej, jeg står med spørgsmålet: hvilken har som regel de største konsekvenser, genmutation eller kromosommutation? Er der nogen der kan forklarer hvilken en der er mest alvorlig, og evt. også hvorfor? :-) 

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2017 af AngelOneOne

Hej,

Et kromosom, er en samling af DNA, der indeholder mange forskellige gener for forskellige produkter (f.eks. proteiner og enzymer) som cellen kan producere til specifikke opgaver. Kromosomer indeholder også større eller mindre områder der ikke koder for noget, eller som er inaktive. Gener er DNA sekvenser der koder for bestemte produkter.

En mutation i et kromosom, har derfor mulighed for at opstå i et område der ikke koder for noget, eller et område der er inaktivt. En sådan mutation har derfor en god chance for ikke at påvirke de produkter som generne i kromosomerne koder for.

En mutation i et gen, påvirker derimod direkte koden for det pågældende produkt og kan derfor have en effekt der gør at produktet ikke længere virker som det skal. Proteinet foldes måske på en forkert måde og holder op med at virke. En sådan mutation kan have fatale konsekvenser for en celle. En mutation i et bestemt gen, kan dog også have den konsekvens at produktet bliver mere effektivt, altså kommer til at udføre sin opgave bedre. Her er mutationen gavnlig.

Skal det opsummeres, er der den største chance for konsekvenser (positive eller negative) i en mutation, hvis den sker i et gen.

Det skal dog siges, at langt størstedelen af alle celler, har en eller anden form for mekanisme, der er i stand til at detektere mutationer og reparere dem. Dette er nødvendig, da der konstant sker translations og transskriptions fejl når RNA "læses" eller "skrives". Her har cellerne så nogle kontroller, der er i stand til at se om en given RNA streng er læst eller skrevet korrekt, og kan rette fejlen hvis det er ikke tilfældet (i de fleste tilfælde).

Husk dog på, at arternes udvikling er afhængig af mutationer, som giver det pågældende individ en fordel frem for de øvrige individer.

Håber ovenstående hjælper dig videre.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: DNA mutation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.