Fysik

Bølger bølgelængde og frekvens

15. juni 2017 af Daimo (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hejsa har 2 opgaver jeg ikke er sikker på jeg har rigtig.

1) En bølge udbreder sig i et medium, hvor den har farten 50 m/s.

Når \lambda = 1,7 m, hvor stor er så bølgens frekvens?

2) Danmarks Radio har i Kalundborg en langbølgesender. Den udsender radioprogrammer med en frekvens på 243 kHz. Radiobølger er elektromagnetiske bølger. Deres udbredelseshastighed er den samme som lysets, nemlig 300000 km/s.

Beregn bølgelængden for de radiobølger, som kommer fra Kalundborg-senderen.

På forhånd tak for hjælpen ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2017 af sjls

Du skal bruge v=\lambda *f (bølgefarten er lig med produktet af bølgelængden og bølgefrekvensen).


Svar #2
15. juni 2017 af Daimo (Slettet)

Er det samme udregning for begge spørgsmål?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2017 af galka (Slettet)

Du skal isolere frekvens i opg. 1 og lambda (bølgelængde) i opg. 2, så:

 f = v/\lambda              \lambda = v/f   


Svar #4
15. juni 2017 af Daimo (Slettet)

okay, vil det sige at opg. 1 er

300000/243. = 1234,57 kHz

Og opg. 2

50/1,7 = 29,41 kHz

Eller skal jeg have det udpenslet yderligere ????

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2017 af mathon

Du skal have rigtige enheder med:

               1)
                         \small f=\frac{v}{\lambda }=\frac{50\;\tfrac{m}{s}}{1{,}7\; m}=29{,}41\; \tfrac{1}{s}=29{,}41\; Hz

               2)
                         \small \small \lambda=\frac{v}{f }=\frac{3\cdot 10^8\; \tfrac{m}{s}}{243\cdot 10^3\; s^{-1}}=1.234{,}57\; m


Skriv et svar til: Bølger bølgelængde og frekvens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.