Fysik

Fysik opgave

17. juni 2017 af jegbrugerstudieportalen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

På et stålværk smeltes jernaffald i en stor smelteovn. To elektroder stikkes ned i jernet. Når spændingsfaldet mellem elektroderne er 900 V, afsættes der energi med effekten 40 MW i jernet.

a) Bestem strømstyrken gennem jernet, når spændingsfaldet mellem elektroderne er 900 V.

Smelteovnen er påfyldt 80 ton jernaffald. Den specifikke smeltevarme for jern er 275 kJ/kg.

b) Vurder, hvor lang tid det tager at smelte dette jernaffald, når den afsatte effekt i gennemsnit er 40 MW. Gør herunder rede for de relevante antagelser.

Min løsning

opgave a)

P=U*I

I=P/U

P=40 MW

U=900 V

Strømstyrken udregnes til:

I= 44,44 kA

opgave b)

E = m·Ls

t = E / P = m·Ls / P = 80·10¨3 kg · 275 kJ/kg / (40 MW) = 2·275 s = 550 s .

Det tager 550 sekunder at smelte jernaffaldet

Jeg føler selv det er korrekt, men er helt lost når det gælder antagelser.

Så er der nogle der kan tjekke om det er løst korrekt.

Og er der nogen der kan hjælpe mig med at redegøre for relevante antagelser til løsning af opgave b.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2017 af mathon

Antagelsen, er at der ikke foregår nogen energiudveksling med omgivelserne og at jernet i forvejen er opvarmet til smeltepunktet (1540°C).

550 s ≈ 9 min.


Svar #2
17. juni 2017 af jegbrugerstudieportalen2 (Slettet)

Tak mathon.

Er opgaverne løst korrekte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2017 af mathon

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2017 af hesch (Slettet)

Opgaven er vildledende, for det er ikke primært i jernet, at der sker en effektafsættelse grundet ohmske effekttab, men i de lysbuer der dannes.

Sådanne lysbuer har en stærkt ulineær modstandskarakteristik, og i princippet kan Ohms lov derfor ikke anvendes.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2017 af Number42 (Slettet)

Meget vildledende som #4 siger

I en praktisk ovn er der tre faser ( der fandtes  kun en større  jævnstrømsovn i verden og mandskabet klage meget over magnet feltet, motivationen for en jævnstrømsovn var at der kun var en elektrode i modsætning til tre hvorved elektrode forbruget bliver mindre , strømkredsen blev sluttet via en elektrode i bunden hvilket skabte en ret stor reaktans) og det er meget ineffektivt at opvarme et fladt bad af jern med mindre det afdækkes på en eller anden måde (fx med kalk).

I praksis tager det noget under 1 time af smelte 80 tons skrot ned med 40 MW og det er kun fordi lysbuerne er begravet i skrottet som så kan absorbere ret meget af energien.

I en jævnstrømsovn er det muligt at stabilisere lysbuerne noget ved hjælp af reaktanser. 

Hvis man vil regne på trefasede ovne skal man bruge statistiske metoder  , problemet bliver forværret af at selvinduktionerne på sekundærsiden af transformeren variere med elektrodernes bevægelser.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2017 af Number42 (Slettet)

Man skulle måske lige tilføge at selv om man stabiliserer en lysbue så opfylder den stadig ikke Ohms lov.


Svar #7
18. juni 2017 af jegbrugerstudieportalen2 (Slettet)

Men "mathon" mener, at opgaverne er korrekte. Hvem skal jeg stole på?

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2017 af mathon

#0

I opgaveteksten er der ikke tale om nogen lysbue, hvorfor der opgaveløsningsmæssigt ikke skal tages hensyn til det udefra erfaringstilførte praktiske problem med lysbuens ikke ohmske funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2017 af hesch (Slettet)

#8:  Det er jo netop problemet:  at opgaven opstiller et scenarie, der er aldeles urealistisk.

Eleverne vildledes til at tro, at sådan virker en smelteovn i et stålværk, og sådan regner man på den.

Det er ligesom beregninger på en vindmølle, hvor en luftmængde antages at bevæge sig gennem et tænkt rør med en diameter svarende til turbinens, at luften nedbremses til hastigheden 0:  Omsæt tab af kinetisk energi i luften i røret, der omsættes til mekanisk energi: Vrøvl.

Hvorfor skal opgaven dreje sig om lysbueenergi i en smelteovn, når en loddekolbe, der skal smelte tin, lige så godt kunne anvendes?  Sidstnævnte scenarie ville være realistisk og ikke vildledende. Ohms lov kunne anvendes.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2017 af Number42 (Slettet)

Helt enig med #9,
Hele ideen med den moderne måde at lære matematik på er baseret på at opgaver skal være realistiske, og fra dagligdagen så eleverne kan relatere til dem.

Men eller har du regnet rigtigt, det er opgaven der er forkert.

Der eksisterer ikke ovne der til stålfremstilling, i stor skala, ikke er lysbueovne. Man skal jo have overført noget energi i en fart og så er det praktisk at man en høj temperatur. Lysbuen er omkring 4000-5000 grader varm i gennemsnit og nærmere 15000 grader i er punkt på elektroden .


Skriv et svar til: Fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.