Fysik

Hældningskoefficienten λ/d ??

21. september 2017 af hjæælpmi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har en fysik aflevering for om bølger og har fået spørgsmålet:

Gør rede for at hældningskoefficient er givet ved lambda/d   (jeg har en lineær graf)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2017 af swpply (Slettet)

Jeg gætter på at λ er bølgelængden for en (stående)bølge. Hvad er d for en fysisk størrelse ??


Svar #2
22. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

gitterkonstanten


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2017 af swpply (Slettet)

Supper.

Gitterligningen siger

n\lambda = d\sin(\theta_n)

hvor θn er afbøjnigsvinklen for den n''te ordens "strålen".

Hvad har du ud af de forskellige akser ??

Hvis jeg selv skal gætte, har du n ud af førsteaksen og sin(θn) ud af andenaksen. Hvis dette er tilfældet giver gitterligningen netop at hældningskoefficient er λ/d.


Svar #4
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

ja har sin og n ud af akserne


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Okay, så mit tidligere gæt

Hvis jeg selv skal gætte, har du n ud af førsteaksen og sin(θn) ud af andenaksen.

var altså korrekt.

Du bør derfor —udfra gitterligningen — forvente at dine observations punkter (n, sin(θn)) følger en retlinje der går igennem origo og har hældningskoefficient λ/d.

Er dette klart ?


Svar #6
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

Forstår godt at vi har at gøre med gitterligningen, men ved ikke helt hvordan lambda/d er hældningen


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Gitterligningen siger

n\lambda = d\sin(\theta_n).

Plotter du derfor n af førsteaksen (x-asken) og sin(θn) af andenaksen (y-aksen). Så kan du tænke på n som x-koordinaten og sin(θn) som y-koordinanten, dvs. x = n og y = sin(θn). Hvorfor gitterligningen tager formen

x\lambda = dy

Dividere du derfor begge sider med d får du at

x\frac{\lambda}{d} = y

Dette er ligningen for en retlinje med hældningskoefficient λ/d og som skære andenaksen (y-aksen) i punktet (0,0).

— spørg endelig igen, hvis det stadig ikke er helt klart :-)


Skriv et svar til: Hældningskoefficienten λ/d ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.