Matematik

Hjælp til matematik opgave haster

23. september 2017 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogle, der kan hjælpe med opgaven på vedhæftede billede. Hvordan ved jeg om forskriften er voksende eller aftagende. Og hvordan kan jeg omskrive funktionen til ba^x. 

Håber der er en, der kan forklare mig opgaven. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2017 af Soeffi

#0

 


Svar #2
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

Er der ingen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. september 2017 af fosfor (Slettet)

bekx er aftagende hvis k<0, konstant hvis k=0, voksende hvis k>0


Svar #4
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#2 Okay. Kan nedenstående så passe?

f(x) er aftagende 

g(x) er voksene

h(x) er voksende  

Så vil jeg spørge om der er en, der kan vise mig et eksempel på, hvordan jeg omskriver en funktion til formen ba

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2017 af fosfor (Slettet)

Der gælder abc = (ab)c
Dvs. e2x = (e2)x = ax
hvor a = e2


Svar #6
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#5 Forstår slet ikke det du har skrevet. Kan du uddybbe det lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. september 2017 af swpply (Slettet)

f(x) er aftagende 

g(x) er voksene

h(x) er voksende 

Det er korrekt.

Så vil jeg spørge om der er en, der kan vise mig et eksempel på, hvordan jeg omskriver en funktion til formen bax  

Betragt funktioen f,

\begin{align*} f(x) &= 3e^{-0.98x} \\ &=3(e^{-0.98})^x \\ &= 3\cdot 0.375^x \end{align*}.

Sammenligner du dette udtryk med udtrykket for rentersrente

\begin{align*} K_n = K_0(1+r)^n \end{align*},

hvor r er væksraten og (1+r) er fremksivningsfaktoren.

Da finder vi at f har fremksivningsfaktoren 0.375 og væksrate -0.625.

Sanity check: At f har negativ væksrate ⇒ f er aftagende. Eller tilsvarende gælder der at f har en postiv fremksivningsfaktor mindre end én ⇒ f er aftagende.

Prøv at lave tilvarende regninger og overvejleser for g og h.


Svar #8
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#7 tak for forklaringen. Det hjalp meget jeg har løst g og h 

Men for g får jeg en vækstrate på: -0,82

Og for h får jeg en vækstrate på: -0,01

Er det så rigtigt forstået, at alle funktioner er aftagende, når de omskrives til den eksponentielle funktion, y=b*a^x?

På forhånd tak


Svar #9
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#7 Jeg har lige et spørgsmål til dig. Vi omskriver a, men skal b ikke også omskrives?

Det har du nemlig ikke gjort i dit eksempel


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Men for g får jeg en vækstrate på:  -0,82

Og for h får jeg en vækstrate på:  -0,01

Det er næsten korrekt. Vækstraterne er ikke negative. Husk at

1+r = e^k

hvorfor væksraten r er bestemt ved

r = e^k - 1

Og dermed har du at for g hvor k er 0.6 at

r = e^{0.6} - 1 \\ = 1.82 - 1 \\ = 0.82


Brugbart svar (1)

Svar #11
23. september 2017 af swpply (Slettet)

husk at opgaven også spørger efer fremksivningsfaktoren, som er givet ved (1+r) eller ligeledes ek.

Samt at du skal benytte de nye forskrifter for fg, og h til at verificere at er aftagende og at både og h begge er voksende. Dette kan du gøre med et argument tilsvarnde det jeg gav i mit "sanity check".


Svar #12
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

# 11 Tak for hjælpen. Det hjalp meget på forståelsen med dine forklaringer.


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Velbekommen :-)


Svar #14
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

Jeg sidder med en lidt anden opgave:

Skriv følgende tal som logaritme. f=2log a-log b

Er der en, der kan forklare mig hvordan jeg gør det?


Brugbart svar (1)

Svar #15
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Hej igen.

Du skal bruge logaritme regnereglerne

1)       \log(A^B) = B\log(A)

og

2)     \log\bigg(\frac{A}{B}\bigg) = \log(A) - \log(B)

Dermed kan du skrive dit tal på følgende hvis

\begin{align*} f &= 2\log(a) - \log(b) \\ &= \log(a^2) - \log(b) \\ &= \log\bigg(\frac{a^2}{b}\bigg) \end{align*}


Svar #16
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#15 Tak for hjælpen. Nu bliver jeg lidt i tvivl. Tallene som jeg skal skrive som logaritme er: f=2log(a)-log(b)

Men jeg har ikke nogle tal. Kan det så passe at man kan nøjes med at skrive f=log\frac{a^2}{b} som svar? 

Jeg har gjort nogenlunde det samme med de andre opgave, som jeg skulle skrive som logaritme, men denne er lidt anderledes. Derfor spørger jeg for at være sikker. 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #17
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Ja, det vil jeg mene.

På denne måde har du skrevet tallet f som logaritmen af tallet a2/b.

Ja, det er rigtigt nok at du ikke har nogen konkrete tal-værdier for a og b. Men på trods af dette er a2/b stadig et reelt tal, såfremt at b ikke er nul.


Svar #18
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#17 Tak. Jeg har et sidste spørgmål, som jeg har regnet, men jeg er i tivivl om mit resultat er rigtigt. 

Opgave: Graferne for de eksponentielle udviklinger f(x)=6*0,65^x og g(x)=1,5*1,75^x skærer hinanden i 1. kvadrant. Bestem koordinaterne til dette skæringspunkt med 4 decimaler. 

Min løsning: 6*0,65^x=1,5*1,75^x

x=1,3997

Kan det passe at koordinaterne er 1,3997, eller regner jeg opgaven forkert?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #19
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Ja,

Det er en korrekt metode du bruger og ja

x = \frac{\log\big(\frac{6}{1.5}\big)}{\log\big(\frac{1.75}{0.65}\big)} = 1.39973361787...


Svar #20
23. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#19 Yes :) Tak


Skriv et svar til: Hjælp til matematik opgave haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.