Matematik

Hjælp til sansynlighedsberegning

21. oktober 2017 af Sødemath (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg kender småt til sansynlighedsberegning, dog er jeg meget usikker på hvordan jeg løser dette:

Hvis der bliver afholdt et lotteri med 3 vindere hvor der trækkes 3 gange, så 9 vindere ialt med 14 spillere

så første omgang er der fx mig, min ven og en anden som vinder, det jeg så har svært ved at forstå er denne del, da vores navne bliver lagt tilbage, dvs at jeg 3 gange har 3/14 chance for at vinde.

Det jeg tænker er at (3/14)*3*100 = 64%     ---    så jeg har 64% for at vinde 1 gang

Det kunne også være at jeg skal sige 3/14*100 = 21,5% da jeg hver gang har 21,5% chance, og da folks navne bliver lagt tilbage så er der bare 21,5% chance overall for at vinde 1 gang

Jeg ville også meget gerne finde ud af hvordan jeg regner ud hvad min chance er for at vinde 2 eller 3 gange, jeg forstiller mig at det har noget med ^2 eller ^3 dog er jeg ikke sikker

På forhånd 1000 tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2017 af SuneChr

Første trækning kan foretages på  K14,3 = 364 måder, hvoraf K13,2 = 78 af måderne du selv er med i.
Din sandsynlighed for at blive udtrukket i første trækning er  78/364 = 3/14
Den samme sandsynlighed har du for i anden og tredje trækning at blive udtrukket.
Vi får med binomialfordelingen
    p(udtræk mindst to gange)  =  K3,2(3/14)2(11/14)+  K3,3(3/14)3(11/14)0   


Svar #2
21. oktober 2017 af Sødemath (Slettet)

#1

Første trækning kan foretages på  K14,3 = 364 måder, hvoraf K13,2 = 78 af måderne du selv er med i.
Din sandsynlighed for at blive udtrukket i første trækning er  78/364 = 3/14
Den samme sandsynlighed har du for i anden og tredje trækning at blive udtrukket.
Vi får med binomialfordelingen
    p(udtræk mindst to gange)  =  K3,2(3/14)2(11/14)+  K3,3(3/14)3(11/14)0   

Tak for dit svar!

Jeg tror ikke jeg forstår. Når du siger, at jeg har samme sansynlighed for at vinde i anden og trejde trækning som i første, betyder det så ikke også, at min chance for at vinde 1 gang over 3 trækninger er 3/14*3 = 0.64*100= 64% chance ?

Og den formel, hvorfor bliver de lagt sammen? er for at at finde chancen for at vinde både anden og trejde gang?


Skriv et svar til: Hjælp til sansynlighedsberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.