Fysik

Henfald

27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Nogle der vil hjælpe mig med den her opgave? 

Vedhæftet fil: opg.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2017 af peter lind

Hvad er du i tvivl om ?


Svar #2
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Fx spørgsmålet: 

Hvilken teoretisk forskrift får man for det forventede tal som
funktion af kast nr.?

Jeg har lavet selve graferne, men forstår ikke hvad der menes med spørgsmålet. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2017 af peter lind

Jeg kan slet ikke se at der er noget kast i den opgave. Jeg synes du bare skal tage tiden i sekunder


Svar #4
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Hvad med dette: @Peter lind


Svar #5
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Overvej hvorfor det er logisk, at antallet af ikke henfaldne kerner aftager eksponentielt med tiden, og ikke lineært?


Svar #6
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

og forstår heller ikke, når der står: Lad os i det følgende, vedtage at et kast svarer til et sekund. 


Hvordan beregner jeg halveringstiden, skal jeg bruge denne her formel? 


Svar #7
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

T(1/2)= ln(2) / k 

Men hvad er k så? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. oktober 2017 af peter lind

#5 Du må forvente at jo flere kerner der er, jo flere kerner henfalder der. Du må regne med at henfaldet er proportional med antal af kerner så dN/dt = -k*N hvor k kaldes henfaldskonstanten. Det giver eksonentielle henfald

#6 Der er jo ikke nævnt noget om kast i opgaven så det gør jeg heller ikke. Som jeg sagde tidligere se bort fra dette.

Af regressionsformlen kan du se hvad k er og ud fra den kan du beregne halveringstiden ved at bruge formlen i #7


Svar #9
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

#8 Tak, forstod godt. 

I #6 mener de terninge kast, altså at et terningekast svarer til et sekund. Hvordan anvender jeg så halveingstiden? 

men hvad er reggressionsformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. oktober 2017 af peter lind

Den står øverst i din graf


Svar #11
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Altså i det ene tilfælde: 

y = 1034,2e^-0,184x ??


Svar #12
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Men så er k vel = 0,184? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. oktober 2017 af peter lind

Jeg kan ikke læse hvad der står men ellers ja til det hele


Svar #14
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Men hvad så med, at det er efter 1 sek, skal jeg ikke tage stilling til det, opgaven lyder:

Et kast svarer til et sekund:

Bestem halveringstiderne.


Svar #15
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Peter lind, jeg tror at det er forkert. 

Opgaven er stillet: 

Bestem halveringstiden. 

Bestem henfaldskonstanten k.

Men hvis jeg ikke ved hvad k er i starten, hvad er halveringstiden så? 


Svar #16
27. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

.

Vedhæftet fil:opg.docx

Brugbart svar (0)

Svar #17
27. oktober 2017 af peter lind

Ja. Det er blot meget lettere og mere præcist at aflæse k først og deraf beregne halveringstiden. Det er også det man gør i praksis. Jeg var desværre så forblindet af praksis at jeg overså det. Undskyld.

Der er så ikke andet at gøre end at gå in på kurven aflæse tiden for en eller anden punkt på y aksen og derefter se hvornår den er faldet til det halve


Svar #18
28. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Jeg forstår ikke rigtigt. Kan du evt vise mig det vha af den graf som jeg har lavet?

Brugbart svar (0)

Svar #19
28. oktober 2017 af peter lind

Du går ind på y aksen på en eller anden y værdi. Det nemmest er nok 800. Du aflæser tiden på kurven t1. Den er mellem 1 og 2(du kan sikkert aflæse den mere nøjagtig end jeg kan). Derefter går du ind på en y værdi der er ½ gange den første. I mit forslag er det 400. Du aflæser igen den tilsvarende tid t2. Halveringstiden er så t1-t2.


Svar #20
29. oktober 2017 af yase0112 (Slettet)

Og hvad så med den sidste del i opgaven, e, f og g. kan du hjælpe der?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.