Matematik

bestemmelse af a i en potensfunktion

31. oktober 2017 af Mathian - Niveau: B-niveau

Hm, blev lige i tvivl om hvordan jeg bestemmer a her. Skal bare tage kvatratroden eller? 


Svar #1
31. oktober 2017 af Mathian

efter jeg naturligvis har omskrevet procenterne til fremskrivningsfaktorer, og indast dem i ligningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

fremskrivningsfaktoren findes kun i en ekspoentiel funktion


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

Det der står
 - "Funktionsværdien bliver 10 procent mindre, når x vokser med 15%"
kan udtrykkes ved:

f(x * 1.15) = f(x) * 0.9            når x gøres 15 procent større, så giver det 90% af funktionsværdien i x

Isoler a i ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2017 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2017 af mathon

For en potensfunktion
gælder:

              \small 1+r_y=\left (1+r_x \right )^a

              \small \log\left (1+r_y \right )=\log\left (1+r_x \right )\cdot a

              \small a=\frac{\log\left (1+r_y \right )}{\log\left (1+r_x \right )}

              \small a=\frac{\log\left (1+\left ( -0{.}10 \right ) \right )}{\log\left (1+0{.}15 \right )}


Svar #6
31. oktober 2017 af Mathian

Ja, det var hvad jeg mente med at omskrive og indsætte i ligningen. 

0,9 = 1,15^a

Blev i tvivl om hvordan jeg isolere a, derfor spurgte jeg, skal jeg bare kvadratroden eller ? 


Svar #7
31. oktober 2017 af Mathian

Okey, jeg skulle i virkeligheden bare bruge formlen??? giver mening. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

0,9 = 1,15^a
ln(0,9) = ln(1,15^a)
ln(0,9) = a * ln(1,15)


Svar #9
31. oktober 2017 af Mathian

Fik - 0,753857 

Den siger det forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

Der står 4 decimaler, så afrund
-0.753857
til
-0.7539


Svar #11
31. oktober 2017 af Mathian

ah, det var betydningen! Det modtaget, tak! 


Skriv et svar til: bestemmelse af a i en potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.