Fysik

Friktionskraft

15. december 2017 af egzo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Nogle der kan fortælle mig, hvad friktionskraft er og hvad man forstår ved viskositet og dens betydning for friktionskraften?

- Har næsten kigget alle mine fysik bøger igennem, og kan ikke finde noget om friktionskraft....


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

Der er mindst to former for friktion.

Den ene forekommer mellem to faste legemer, ek klods på et bord, et bilhjul på en vej, en sko mod gulvet. De to flader, der ligger an mod hinanden, er lidt ujævne. Det bevirker, at der skal en vis kraft til for at få dem til at bevæge sig i forhold til hinanden i samme plan som anlægsfladen. Hvis man står på en skrå flade, vil man glide ned ad fladen, hvis denne kraft ikke kan holde én fast. Det viser sig, at den største kraft, Fg, som fladerne kan holde fast med, er proportional med den kraft, de to flader trykkes sammen med. Den kaldes normalkraften, FN, fordi den virker vinkelret på fladen. Proportionalitetsfaktoren kaldes gnidningskoefficienten, μ: Fg = μFN.

Hvis den kraft, der trækker langs anlægsfladen, er større end Fg, begynder det ene af de to legemer at bevæge sig. Nu kan ujævnhderne ikke længere holde fladerne sammen. Det betyder dog ikke, at der ikke er modstand. Ujævnhederne vil stadig støde ind i hinanden, så der er stadig en gnidsningskraft. Den kaldes den dynamiske gnidningskraft, Fdg, som opfylder FdgdFN. Fdg er normalt mindre end Fg.

I væsker er der en anden form for modstand. Hvis du leder en lille sten falde ned i vand, kan du se, at den ikke falder så hurtigt nede i vandet som oppe i luften. Det skyldes, at der er en form for gnidningsmodstand i vandet. Den opfører sig helt anderledes end gnidningskraften mellem faste legemer. Den er 0, når hastigheden er 0. Den stiger med hastigheden, men sammenhængen mellem modstand og hastighed er ikke simpel. Den afhænger af formen på det faste legeme og af væsken. For væskens vedkommende er der en konstant, der er afhængig af væsken og dens temperatur. Den kaldes viskositetskonstanten.


Skriv et svar til: Friktionskraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.