Biologi

KROMOSOMER

26. december 2017 af lokpæø (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er homologe og autosomale kromosompar det samme?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. december 2017 af ChemistryIsKey

Det er ikke helt det samme.

Autosomale kromosompar (Kaldes også autosomer) svarer til kromosompar 1 til 22, svarende til alle de kromosompar, der ikke er kønsbestemmende (hvilket det 23. er).

Homologe kromosompar drejer sig kun om ét sæt af par, som jo består af et maternalt (moderens) og et paternalt (faderens) kromosom. Fx er kromosom 4 fra moderen og faderen i et barn et homologt kromosompar, men kromosom 4 fra moderen og 6 fra faderen er ikke et homologt par (skal være samme parnummer, og altså samme genetiske indhold, med de variationer der nu er mellem moder og fader).

:)


Svar #2
26. december 2017 af lokpæø (Slettet)

Mange tak, nu forstår jeg meget bedre. Kan jeg spørge; er alle homologekrosompar ikke også autosamale kromosompar?
Og er kvindens 23. kromosompar ikke også både homolog og autosomal?
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. december 2017 af ChemistryIsKey

Nej sådan kan du ikke sige det.

De autosomale kromosompar, er de kromosomer som "alle" skal have, svarende til parrene 1 til 22. De kaldes autosomale fordi alle mennesker ligegyldigt køn har dem. Disse autosomale kromosomer er parvist homologe, fordi man jo har to udgaver af samme kromosom i hvert par (et fra moderen og et fra faderen).

På den måde kan du sige, at alle autosomale kromosompar er parvist homologe, men du kan IKKE sige, at alle homologe kromosompar er autosomale, fordi vi jo har et kønsbestemmende kromosompar (nr. 23 - enten XX el. XY i raske mennesker)! Dette kønsbestemmende kromosompar er IKKE autosomalt, fordi det jo netop er kønsbestemmende. Hos kvinden som har XX er der tale om et homologt kønsbestemmende kromosompar, da begge kromosomer i parret er X'ere. Manden har derimod to forskellige kromosomer i det kønsbestemmende par - X og Y - og mandens kønsbestemmende par er således IKKE homologt.

Håber det hjælper :)


Svar #4
28. december 2017 af lokpæø (Slettet)

Mange tak :)


Skriv et svar til: KROMOSOMER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.