Fysik

Smeltevarme

07. januar 2018 af Haaaaaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen 

er  der nogen kan forklare den anden opgave i den file for jeg ikke helt sikker hvad det går ud på.

Vedhæftet fil: fysik - smeltevarme.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

m er i alle tilfælde 10 g = 0,010 kg, og så skal du bare for hvert stof gange m med Ls.

I spørgsmål 2 er det bare den samme varmemængde der bliver frigjort ved størkning som der skulle til for at smelte det.


Svar #2
07. januar 2018 af Haaaaaaa (Slettet)

Jeg har beregnet såden med at bruge formel Q=m*Ls

Ls=0.01kg*334KJ/kg=3,43KJ

Ls=0.01kg*149KJ/kg=1.49KJ

men ved ikke hvis det er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Det ser rigtigt ud. 

Hvis det skal være helt godt, så skal du nok bruge m = 0,010 kg. Så er det angivet med det samme antal betydende cifre som 10 g. Og så skal resultatet af et produkt angives med det samme antal betydende cifre som det tal med færrest antal betydende cifre ( her er det 0,010 som har 2 betydende cifre)

Ls = 0,010 kg * 334 kJ/kg = 3,3 kJ

Ls = 0,010 kg * 149 kJ/kg = 1,5 kJ

osv.


Svar #4
07. januar 2018 af Haaaaaaa (Slettet)

I spørgsmål 2 skal vi bare bruge det samme varmemængde med hns at sætte minus foran.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Der skal ikke minus. Det er præcis de samme værdier som før.


Svar #6
07. januar 2018 af Haaaaaaa (Slettet)

Fint men min ven hvordan fortolker man det, håber du kan forklare lidt mere.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

At stoffet optager energi for at smelte og afgiver den samme energi igen for at komme tilbage til udgangspunktet.


Svar #8
07. januar 2018 af Haaaaaaa (Slettet)

Tusinde tak for det , det blev forstået.

Håber du har tid til at hjælpe dette here

Giv en forklaring på følgende fænomener:

1-Når du føntørrer dit hår, føles luften først rigtig varm, når håret er tørt.

2-Du bliver mere forbrændt på hånden, når den rammes af vanddamp, end når den rammes af kogende vand.
Når den første lette nattefrost kommer om efteråret, kan man beskytte frugten på træerne ved at oversprøjte dem med vand om aftenen.
3-I en blanding af is og vand er temperaturen lig med  [\unit[0]{^\circ C}] .

4-Hvis luftens temperatur er mindre end  [\unit[0]{^\circ C}]  fryser vandet til is. Hvis luftens temperatur er større end  [\unit[0]{^\circ C}]  smelter isen.
5-Når du fryser madvarer ned i en fryser, opvarmer fryseren den omgivende luft.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

1-Når du føntørrer dit hår, føles luften først rigtig varm, når håret er tørt.

Meget af varmen fra føntørreren bliver optaget i vandet når det bliver til damp (og bliver blæst væk). Når der ikke er mere vand tilbage i håret, går varmen fra føntørreren til at opvarme dit hoved.

2-Du bliver mere forbrændt på hånden, når den rammes af vanddamp, end når den rammes af kogende vand.

Når vanddampen rammer din hånd, afgiver dampen først varme til din hånd mens det køler ned til koge-/fortætningspunktet. Derefter afgiver det fortætningsvarme til din hånd mens det overgår til vandform. Herefter afgiver det varme til din hånd mens det bliver kølet ned fra kogepunktet til håndens temperatur.

Hvis du får kogende vand på din hånd, så har du sprunget de første to punkter over, dvs. der overføres ikke lige så meget varme til din hånd.


Når den første lette nattefrost kommer om efteråret, kan man beskytte frugten på træerne ved at oversprøjte dem med vand om aftenen.

Hvis der kun lige er koldt nok til at fryse et tyndt lag is, så er det bedre at der fryser et tyndt lag is på overfladen af frugten fremfor at saften inde i frugten begynder at fryse til is.


3-I en blanding af is og vand er temperaturen lig med  [\unit[0]{^\circ C}] .

0 grader er den eneste temperatur som både flydende vand og is kan antage. Hvis temperaturen er over 0, så kan der ikke være is og hvis den er mindre end 0, så kan der ikke være flydende vand.

4-Hvis luftens temperatur er mindre end  [\unit[0]{^\circ C}]  fryser vandet til is. Hvis luftens temperatur er større end  [\unit[0]{^\circ C}]  smelter isen.

Vand har temperaturen 0 grader når det er i gang med at fryse. Hvis luften er varmere end 0 grader, så vil der overføres varme fra luften til vand/is-blandingen (varme går fra høj mod lav temperatur). Hvis luften er under 0 grader, så er det vand/is-blandingen der er varmest og dermed afgiver varme til luften.

5-Når du fryser madvarer ned i en fryser, opvarmer fryseren den omgivende luft.

Den varme der bliver ført væk fra madvarerne under nedkølingen bliver (sammen med kompressorens effekt) afgivet til den omgivende luft via kondensatoren (det gitter der sidder bag på et køleskab).


Svar #10
07. januar 2018 af Haaaaaaa (Slettet)

Mange tak min ven , det er imponerende, er du fysik lærer.....


Skriv et svar til: Smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.