Matematik

HJÆLP HJÆLP HJÆLP

18. januar 2018 af hejsa1236u4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for potensfunktionen y = b * x^a går gennem punkterne (1,9) og (16,18)

a) bestem tallene a og b

b) bestem y, når x = 81

c) bestem x, npr y = 45

Gerne brug Nspire


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2018 af ringstedLC

Find din formelsamling (potensfunktion, a) og sæt x og y ind.

Eller læs  en Nspire vejledning


Svar #2
18. januar 2018 af hejsa1236u4 (Slettet)

Ved ikke hvordan man gøre


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2018 af Mathias7878

a)

Hvis

\small (x_1,y_1) = (1,9) \ og \ (x_2,y_2) = (16,18)

så kan a findes vha

\small a = \sqrt[x_2-x_1]{\frac{y_2}{y_1}} = \sqrt[16-1]{\frac{18}{9}} = 1.04729

og b vha

\small b = \frac{y_1}{a^{x_1}} = \frac{9}{1.04729^1} = 8.59361

dvs

\small y = f(x) = b\cdot a^x = 8.59361\cdot 1.04729^x

b) Indsæt da x = 81 ind i f(x)

c) Løs ligningen 45 = f(x) 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2018 af mathon

c)
            \small x=\left ( \frac{y}{b} \right )^{\frac{1}{a}}


Skriv et svar til: HJÆLP HJÆLP HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.