Fysik

Bølger

16. februar 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har prøvet at lave denne opgave, men jeg er ikke sikker 

 Opgaven: "Lydbølger udbreder sig med en hastighed på ca. 340 m/s. I en ekkodal høres ekkoet en sommerdag med en forskinkelse på 1,5 s, hvis man stårmidt i ekkodalen.. hvor bred er ekkodalen?"

Jeg ved:

v=340 m/s

t=1,5 sek.

v=lambda/t laver formlen om til v*t=lambda

340 m/s*1,5 sek. = 510 m

Er bredden af ekkodalen 510 *2?

Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2018 af mathon

Jaaaah

                 \small B=2\cdot \left (510\; m \right )          \small \textup{n\aa r du husker enheden.}

                       


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. februar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke bølgelængden lambda, du regner ud, men afstanden s = v*t, hvor t er tiden, bølgen er undervejs.

Den formel, du tænker på er sikkert lambda = v*T, hvor T er svingningstiden. De to formler hænger sammen, da man i det sidste tilfælde ser på hvor langt bølgen bevæger sig i løbet af 1 svingning: t = T  medfører at s = lambda, men i denne opgave er t længere end T.


Svar #3
19. februar 2018 af Stjerneskud2016

Skal jeg så regne det ud med formlen s = v*t?

Det giver vel det samme

Eksperimentalfysikeren


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. februar 2018 af mathon

\small \textup{Ja - for dalens bredde er ikke det samme som lydens b\o lgel\ae ngde, hvilket jeg regnede med, at du godt vidste,}
\small \textup{hvorfor jeg "s\aa \ igennem fingre med" den forkerte betegnelse.}


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det giver den samme værdi.


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.