Biologi

Tetracyklin - bakterier

13. marts 2018 af 1999hjælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Den vedhæftede figur viser forekomsten af tetracyklin-resistente bakterie fra 1948 til 1962. Diskuter årsagerne til og konsekvenserne af denne udvikling.

Kan i hjælpe med dette spørgsmål? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

Jo flere fjerkræer -> jo flere mennesker. Det spredes hurtig blandt mennesker, da det ikke blot kan behandles med antibiotika, fordi bakterierne er resistente


Svar #2
13. marts 2018 af 1999hjælp (Slettet)

#1

Jo flere fjerkræer -> jo flere mennesker. Det spredes hurtig blandt mennesker, da det ikke blot kan behandles med antibiotika, fordi bakterierne er resistente

Hvad er konsekvensen for udviklingen så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2018 af Rolfen123 (Slettet)

At flere mennesker bliver ramt af en sygdom, de ikke lige umiddelbart kan behandles for? Det kan starte en epidemi.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

En væsentlig årsag til resistente bakterier - i dette tilfælde tetracyklinresistente bakterier - er overforbrug. I tidligere tider, tilsatte man tetracyklin (og andre antibiotika) til foderet for kyllingerne, eller gav det forebyggende - Den praksis anvendes endda stadig til f.eks. kvæg i bl.a. USA. Dels fordi syge kyllinger ikke kan slæges og risikerer at dø, og dels fordi mange antibiotika også virker som vækstfremmere - Killingerne blev altså slagtemodne hurtigere.

Når man benytter en sådan praksis med forebyggende behandling og antibiotikaberiget foder, opnår man at slå de ikke-resistente bakterier ihjel. Dvs. at det kun er de resistente der overlever. Derudover slår man en masse andre bakterier ihjel, hvor nogle er nyttige og andre ikke er. Det resulterer i at konkurrencen om føde for bakterierne bliver reduceret, og giver endnu bedre levebetingelser for de bakterier der overlever - Heriblandt de resistente. Når dette foregår systematisk, får man udryddet flere og flere ikke-resistente bakterier, så der til sidst, er en overflod at de resistente tilbage. Disse kan overføres til mennesker og de infektioner de forårsager, viser sig så at være svære, og i nogle tilfælde umulige, at behandle.

Det er derfor meget, meget alvorligt, at bakterier udvikler resistens, da de kan udgøre en særdeles alvorlig trussel mod menneskers (og andre dyrs) sundhed.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Tetracyklin - bakterier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.