Matematik

Differentialligning hjælp haster

18. marts 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en, der kan hjælpe med opgaven på vedhæftede billede. 

Jeg har løst opgave a og b, men jeg mangler hjælp til c, d, og e, 

Facit

a) g(x)=3*e^0^,^4^x

b) f(x)=5*e^0^,^4^x

c) y=2x+5

d) Ved at indsætte i differentialligningen fås at h(x) er løsning.

e) Ved at indsætte i differentialligningen fås at k(x) ikk er løsning. 

Jeg har som sagt løst a og b, men mangler hjælp til resten af opgaverne. 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2018 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2018 af peter lind

Det forstår jeg ikke. Du skriver jo at du har indsat funktionerne i differentialligningen og derved konstaterert at h(x) er en løsning og k(x) ikke er


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2018 af StoreNord

c)    f'(x) = 5*0.4 e0.4x         indsæt den i tangentens ligning.


Svar #4
18. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#2 Nej det har jeg ikke. Der står i facit, at man skal indtaste funktionerne

Jeg forstår ikke hvordan jeg kan beregne c, d, og e.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2018 af peter lind

c) Tangentens ligning i (x0, f(x0)) er y = f'(x0)(x-x0) + f(x0) Her er x0=0

d) og e) du skal blot sæte y = h(x) henholdsvis k(x) differentiere den og sætte resultatet ind i differentialligningen. Hvis det bliver lig med højre side er det en løsning ellers ikke. Det kaldes at gøre prøve.


Svar #6
18. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#3, #5, Jeg har prøvet at indsætte f(x) i tangentligningen, men mit resultat passer ikke med facit. 

y=5*e^{0,4*x}*(x-0)=5*x*2,718282^0^,^4^*^x

Facit er

c) y=2x+5

Er der en der kan se hvad det er der er fejlen? 


Svar #7
18. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#5 Kan du vise mig et eksempel på spørgsmål d eller e?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2018 af peter lind

Du har at f'(0) = 5*0,4 og f(0) = 5


Svar #9
18. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

Vil du ikke uddybe det? 

Undskyl, hvis jeg bliver ved med at spørge, men jeg forstår det stadig ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. marts 2018 af peter lind

Du har ifølge #3 at f'(x) = 5*0,4*e0,4x Sætter du x= 0 i dette får du f'(0) = 5*0,4*e0 = 5*0,4**1 = 5*0,4 = 2

f(x) = 5*e0,4x så f(0)= 5*e0 = 5*1 = 5


Svar #11
18. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#10 Okay det hjalp - mange tak. 

Jeg sidder stadig fast i d og e. 

Vil du ikke give mig et eksempel, hvordan den ene kan løses? så kan jeg prøve at løse den anden. 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. marts 2018 af peter lind

g(x) = 3*e0,4x,  g'(x) =1,2e0,4x    5*g'(x) -2*g(x) = 5*1,2*e0,4x-2*3*e0,4x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. marts 2018 af AMelev

Alterenative metoder til c), d) og e)

c) Ligning for tangenten til f-grafen i (0,f(0)) er y = f '(0)(x-0) + f(0) ⇔ y= f '(0)·x + f(0)
f '(0) = 2, da det det var betingelsen for den specifikke løsning, desuden er f løsning til differentialligningen 5y' - 2y= 0, dvs. 5f '(0) - 2f(0) = 0 ⇔ 5·2 - 2f(0) = 0 ⇔ ... ⇔ f(0) = 5.
De to værdier indsættes i tangentligningen.

Omskriv differentialligningen til y' = 2/5 y = 0.4y. g er løsning, så g'(x) = 0.4g(x)

d) h(x) = -g(x) indsættes: h'(x) = -g'(x) = -(0.4g(x)) = 0.4(-g(x) = 0.4h(x), så h(x) er løsning

e) k(x) = g(x) - 4 indsættes: k'(x) = g'(x) = 0.4g(x), men 0.4k(x) = 0.4(g(x) - 4) = 0.4g(x) - 1.6 , k'(x) ≠ 0.4k(x), så k er ikke løsning til differentialligningen


Svar #14
19. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#12, #13. Tak for hjælpen. 

Jeg sidder stadig med opgave e.

Jeg har brugt samme fremgangsmåde fra d, altså differentieret g(x) 

Mit svar er vedhæftet, men er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. marts 2018 af AMelev

I d) er det jo h(x) = -g(x) = -3*e0,4x , du skal undersøge, så hvis vil bruge den metode, skal du se, om 5h'(x) - 2h(x) = 0.
I e) er det k(x) = g(x) - 4 = 3*e0,4x - 4, du skal undersøge, så du skal se, om 5k'(x) - 2k(x) = 0.

Alternativt kan du benytte metoden i #13.


Svar #16
19. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#15

Men er det jeg har skrevet i #14 ikke rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. marts 2018 af peter lind

k(x) = g(x)-4

det er den du skal gå ud fra


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. marts 2018 af AMelev

#16 Det, du har skrevet i #14, er sådan set rigtigt, men det omhandler jo g, så det har ikke noget med d) og e) at gøre, som jo omhandler hhv. h(x) og k(x).


Svar #19
19. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#18 Jeg forstår seriøst intet. 

I #12 er den opgave d løst på samme måde som min måde i #14. 

Undskyld, men jeg har virkelig svært ved at se, hvad der er fejlen..


Brugbart svar (1)

Svar #20
19. marts 2018 af AMelev

Jamen det er jo netop for g(x) - og det var ikke den, du skulle tjekke i d) og e). 

h(x) = -g(x) ⇔ h(x) = -3*e0,4x  Det er den, du skal bruge
h'(x) = .....                                                                               Bru gerne Wordmat til at differentiere
5h'(x) - 2h(x) = ......                                                                 Indsæt h'(x) og h(x)
 

k(x) = g(x) - 4 ⇔ k(x) = 3*e0,4x - 4  Det er den, du skal bruge
k'(x) = .....                                                                               Bru gerne Wordmat til at differentiere
5k'(x) - 2k(x) = ......                                                                 Indsæt k'(x) og k(x)


Skriv et svar til: Differentialligning hjælp haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.