Fysik

Bølger

31. marts 2018 af hejsen21 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvad står n for i formlen fn=n*f1?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2018 af peter lind

Det kommer noget an på sammenhængen. Hvis det er en svingende streng, kan f1 være grundtonen og fn være en overtone


Svar #2
31. marts 2018 af hejsen21 (Slettet)

ja, jeg tænker på en svingende streng. Så dvs., at n står for overtone


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. marts 2018 af peter lind

korrekt og fn er så frekvensen af overtonen


Svar #4
01. april 2018 af hejsen21 (Slettet)

tak! lige et spørgsmål til. Gælder formlen fn=n*f1 også for en snor, der sættes i svingninger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2018 af peter lind

Hvis den er fast i begge ende så ja. ellers ikke


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ja, det gør den. Man skal dog lige passe på med betegnelserne.

Formlen gælder for harmoniske, hvor n angiver nummeret på den harmoniske. Den første harmoniske er grundtonen, og har n=1 og frekvens f1. Den anden harmoniske er den første overtone, og har n=2 og frekvens f2 = 2*f1. Det er vigtigt at huske at n'te hamoniske er (n-1)'te overtone, fordi første harmoniske er grundtonen.

Vær iøvrigt opmærksom på, at der findes systemer, herunder en del musikinstrumenter, der ikke passer ind i mønsteret. De har nogle svingningsformer, hvis frekvenser ikke passer med formlen. Det gælder f.eks. trommer, bjælder og klokker. I en kileformet fjord kan der også dannes stående bølger, men med frekvenser, der ikke passer med formlen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

#5 - #6

Jeg antog, at snoren er spændt vandret ud mellem to faste punkter. Hvis den ene ende i stedet er bundet til en tynd, masseløs, lang tråd, skal du i stedet bruge den formel, der gælder for den halvåbne orgelpibe. Er snoren ophængt i den ene ende og hænger frit i den anden ende, vil trådes vægt bevirke, at bølgehastigheden varierer langs tråden, og så passer formelen ikke.


Svar #8
02. april 2018 af hejsen21 (Slettet)

Tak for hjælpen! Jeg ved, at det halvåbne resonansrør kan anvendes i blæseinstrumenter, men hvad med helåbne resonansrør? hvad kan det fx være


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Begge typer bruges i orgler, fordi de giver forskellig klang.


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.