Fysik

Bestemmelse af gnidningskoefficienter

02. april 2018 af moooooojue - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne tre opgaver, men kan ikke finde ud af det. 

Klodsens masse er 0,195 kg. Trækkraften er 0,6N. Klodsen bevæger sig med konstant fart. 

- Beregn gnidningskraften

- Beregn normalkraften

- Beregn gnidsningkoefficienten.

Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2018 af peter lind

Jeg går ud fra at det er på en vandret plan og at trækkraften også er parallel med planen.

Den samlede kraft er 0, da farten er konstant. Gnidningskraften er altså lige så stor men modsat rettet trækkraften.

Normalkraften = tyngdekraften

gnidningskoefficienten er gnidningskraften delt med normalkraften


Svar #2
02. april 2018 af moooooojue

"Gnidningskraften er altså lige så stor men modsat rettet trækkraften." hvad mener du helt præcis med det?

Kan du sætte tal på beregningerne af normalkraften og gnidningskoefficienten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2018 af LauritsLæssøeFauli (Slettet)

Eftersom klodsen bevæger sig med konstant fart, ved vi at den ikke accelererer sig og at Fres dermed er 0.

Gnidningskraft:

Du ved dernæst at der er en kraft der trækker klodsen i en retning, hvis Fres skal være 0, må der altså være noget der trækker med en lige så stor kraft i den modsatte retning.

Normalkraft:

Vi husker igen at Fres = 0. Det er normalkraften der arbejder mod tyngdekraften. Så hvis tyngdekraften har X størrelse så må normalkraften være ligeså stor og af modsat retning af tyngdekraften.

Gnidningskoefficienten:

Du ved at Fgnid = µ * F og dermed at µ = Fgnid / Fn


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2018 af peter lind

Fgnidning+Ftræk =0


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2018 af mathon

Når klodsen bevæger sig med konstant fart, er den resulterende kraft lig med 0;
dvs
                   \small \overrightarrow{F}_{gnid}=-\overrightarrow{F}_{tr\ae k}

                   \small \left |\overrightarrow{F}_{gnid} \right |=\left |\overrightarrow{F}_{tr\ae k} \right |

                   \small \mu \cdot m\cdot g=F_{tr\ae k}

                   \small \mu=\frac{0.6\; N}{\left ( 0.195\; kg \right )\cdot \left ( 9.82\; \tfrac{N}{kg} \right )}
                  


Skriv et svar til: Bestemmelse af gnidningskoefficienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.