Matematik

Vektor for gravermaskine

03. april 2018 af DeepOcean - Niveau: A-niveau

hej alle..

jeg sidder idag med en opgave vedr, vektor regninger og har brug for lidt hjælp ;

En minigraver har mange funktioner for entreprenøren. Den kan fx grave render til elkabler.

I figuren er dens løftearm gengivet i en forenklet grafisk udgave. Punkterne A, B, C er de bevægelige led, der betyder at armen kan skifte position. Punktet C er det sted, hvor der skiftes redskaber. Punktet A ligger fast. I denne opgave skal du regne med, at der er anbragt en skovl i punkt C med en rækkevidde på 500 mm. Punktet D er dér, hvor skovlen rammer jorden.

Hver af de bevægelige ledarme kan betragtes som vektorer, der kan ændre retning, men ikke længde. Du antager i opgaven, at der ingen grænser er for disse leds bevægelighed (hvilket der naturligvis er).

A) Bestem vektor [\vec{CD}] , når den rammer jorden 3,00 meter i vandret afstand fra punkt A.
B) Bestem summen af vektorerne [\vec{AB}] , [\vec{BC}] og [\vec{CD}] i en position, du selv bestemmer. Hvad betyder denne vektor i praktisk henseende?
 

c) Kan kranen hente jord 4,90 meter i vandret afstand fra punkt A? Begrund dit svar.

Vedhæftet fil: Gravemaskine.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2018 af ringstedLC

c) 

\begin{align*} D_{c)}&=(4900,0)\Rightarrow \overrightarrow{AD_{c)}} =\begin{pmatrix}4900\\-1000\end{pmatrix}\Rightarrow \left|\overrightarrow{AD_{c)}}\right|=\;?\\ \left|\overrightarrow{AB}\right|&=\;?\\ \left|\overrightarrow{AB}\right|&+\left|\overrightarrow{BC}\right|+\left|\overrightarrow{CD}\right| \geq \left|\overrightarrow{AD_{c)}}\right| \end{align}


Skriv et svar til: Vektor for gravermaskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.