Fysik

Opdrift

14. april 2018 af hejsen21 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis vi nu antager, at vi har to klodser, som er lige store. Og den ene klods synker til bunds, fordi tyngdekraften er større end opdriften, og den anden klods flyder, vil opdriften på den klods som flyder så være mindre end opdriften på den klods som synker til bunds? Kan man godt sige, at opdriften på den klods som flyder er opdriften større end tyngdekraften?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Archimedes' lov:

Fopdrift = mfortrængt væske * g

Der er større opdrift på den klods som er fuldstændig dækket af vand da den fortrænger en større mængde vand end den klods som kun delvist er under vand.

Hos den klods der flyder, er der lige præcis balance mellem tyngdekraft og opdrift. Tyngdekraften på klodsen er Ftyngde = mklods * g. Når du lægger klodsen i vandoverfladen vil tyngdekraften trække den ned i vandet. Efterhånden som en større og større andel af klodsen kommer under vand, bliver opdriften større og større da mfortrængt væske bliver større. Når så meget af klodsen er under vand at Fopdrift er blevet lige så stor som Ftyngde, så bliver klodsen liggende. Hvis klodsens rumfang ikke er stort nok til at fortrænge nok vand til at opdriften kan opveje tyngdekraften, så kommer hele klodsen under vand og fortsætter med at synke til den rammer bunden. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2018 af ringstedLC

Nej og nej, men jeg tror, at du har forstået og bare udtrykker det forkert.

?1: Når klodserne er lige store er opdriften den samme. Når kun den ene synker, er det fordi tyngdekraften på den er større end opdriften. Af hvad bestemmes tyngdekraften?

?2: Du kan ikke uden andre oplysninger sige noget om størrelserne af opdrift og tyngdekraft andet end hvilken, der er større/mindre end den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2018 af mathon

 "Kan man godt sige om opdriften på den klods, som flyder, at den er større end tyngdekraften?"

  Man kan sige det. Men det er så noget vrøvl. 
  Klodsen ligger stille, hvorfor den resulterende kraft ifølge Newtons 1. Lov er 0.
  At den resulterende kraft er 0 vil sige
  at:
                \small \overrightarrow{F}_{op}=-\overrightarrow{F}_{tyngdekra\! ft}

                \small \left |\overrightarrow{F}_{op} \right |=\left |\overrightarrow{F}_{tyngdekra\! ft} \right |


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.