Fysik

Hjælp til en fysik opgave

18. april 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle, der kan hjælpe med opgave 2 og 4?

1)    I en galakses spektrum observeres en blå brintlinje med bølgelængden 489,72 nm. I laboratoriet har samme linje bølgelængden 486,13nm. Beregn rødforskydningstallet.

z=\frac{(489,72-486,13)nm}{486,13nm}=0,00738485

2)    Hvilken hastighed har galaksen på vej væk fra os?

3)     Hvor langt væk ligger galaksen, hvis Hubblekonstanten er H=21,7 (km/s)/Mlysår ?

d=\frac{2,99792*10^5\frac{km}{s}*0,007385}{21,7\frac{\frac{km}{s}}{Mpc}}=(106,026 Mpc)*(3,0858*10^19\frac{km}{Mpc})=3,148318*10^2^1km

4)    For baggrundsstrålingen har man med stor nøjagtighed målt at strålingen følger en Planck-kurve svarende til temperaturen 2,725 K. Brug Wiens forskydningslov til at beregne bølgelængden λ_max for strålingen. Hvor i det elektromagnetiske spektrum hører denne bølgelængde til? Hvis universet har udvidet sig med faktor 1100 i den tid baggrundsstrålingen har eksisteret, hvor stor var denne bølgelængde oprindeligt?

Jeg har skrevet mit svar til opgave 1 og 3, men jeg har brug for hjælp til opgave 2 og 4

På forhånd tak

.


Svar #1
18. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

Er der ingen, der kan hjælpe med opgave 2 og 4? 


Svar #2
18. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

Kan nogle hjælpe med opgave 2 måske?

Så finder jeg ud af hvordan jeg beregner opgave 4 efter

Svar #3
19. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

Er der stadig ingen, der har en ide til, hvordan man løser de to opgaver?


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

2)

v = z * c

(Du har faktisk brugt dette i 3). )

4)

Wiens forskydningslov:

λmax = b/T

hvor b = 2,8977729*10-3 m*K

λmax = 2,8977729*10-3 m*K / 2725 K = 1,063*10-6 m = 1,063 μm = 1063 nm

Det er vist det man kalder nær-infrarød.

Oprindeligt havde strålingen en bølgelængde der var 1100 gange så kort:

λmax,oprindelig = 1,063*10-6 m / 1100 = 9,667*10-10 m


Svar #5
19. april 2018 af annahansen2 (Slettet)

#4 Tusind tak - det hjalp rigtig meget. 


Skriv et svar til: Hjælp til en fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.