Matematik

Eksponentiel

13. maj 2018 af janiw (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej har fået opgaven 

hvis x vokser med 10 %, hvor mange procent vokser f(x) så med?

hvordan beregner jeg dette? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hvordan lyder forskriften for f?


Svar #2
13. maj 2018 af janiw (Slettet)

H

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

a)

Vi har at

3 = b*2a

og

7 = b*4a

Hvis vi dividerer den anden ligning med den første, får vi

7/3 = (4/2)a  <=>

7/3 = 2a  <=>

a = ln(2)/ln(7/3)  <=>

a = 0,8181

Vi kan så finde b ved at indsætte a-værdien i en af ligningerne fra før:

3 = b * 20,8181  <=>

b = 1,7016

Forskriften bliver

f(x) = 1,7016 * x0,8181

b)

Hvis vi lader x vokse med 10%, dvs. at xny = 1,10xgammel, så har vi

fny = 1,7016 * (1,10xgammel)0,8181  <=>

fny = 1,7016 * 1,100,8181 * xgammel0,8181  <=>

fny = 1,100,8181 * fgammel  <=>

fny = 1,0811 * fgammel

Så f-værdien er altså vokset med 8,11%.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Det er desuden ikke en eksponentialfunktion, men en potensfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2018 af ringstedLC

#0: Det er ikke en eksponentiel funktion!


Svar #6
13. maj 2018 af janiw (Slettet)

Dette er ikke korrekt facitet er 12,4 %, forstår heller ikke at der står gammel?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hov, det er da også mig der har regnet forkert.

I bestemmelsen af a skal det være

7/3 = 2a  <=>

a = ln(7/3)/ln(2)  <=>

a = 1,2224

Prøv selv at regne resten igennem med den rigtige a-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

I #3 skulle der stå   a = ( ln(2)/ln(7/3) )-1 


Svar #9
13. maj 2018 af janiw (Slettet)

Det har jeg, jeg spørg om hjælp til opgave b ikke a. Forstår ikke hvordan du har gjort

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Hvis du har forskriften, så kan du jo bare regne f(1) og f(1.1)   <- x er 10% højere i den sidste

og så beregne hvilken procentvis stigning f(1.1) er af f(1)

Hvis du ikke tror på procent-procent-vækst-egenskaben ved potensfunktioner,
så kan du også prøve med f(2) og f(2.2) og se at det giver det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du sætter 1,10x ind på x's plads i forskriften:

f(1,10x) = b*(1,10x)a  <=>

f(1,10x) = 1,10a * b* xa  <=>

f(1,10x) = 1,10a * f(x)

Så når x bliver forøget med en faktor 1,10, så bliver f(x) forøget med en faktor 1,10a.

1,101,2224 = 1,124

f(x) bliver altså forøget med en faktor 1,124 hvilket svarer til en forøgelse på 12,4%.


Skriv et svar til: Eksponentiel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.