Fysik

Fejl i udregninger til bølgelængde

19. maj 2018 af William43 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har skulle lave nogle beregninger til et laserforsøg med en CD. Problemet er at jeg ikke kan finde min fejl, hvilket er at bølgelængden bliver 406,916 som er langt under den røde lasers angivet bølgelængdespektrum.

Beregningerne ses i Worddok. forneden

Tak for hjælpen på forhånd

Vedhæftet fil: Beregninger.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2018 af mathon

\small \textup{En mulighed:}
                         \small \varphi _1=\tan^{-1}\left ( \frac{19.9:2}{23.2} \right )=23.2\degree

                         \small \lambda =\frac{(1600\; nm)\cdot \sin(23.2\degree)}{1}=630.3\; nm


Svar #2
19. maj 2018 af William43 (Slettet)

Hvorfor divideres modstående katete med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2018 af mathon

#2

Ofte er afstanden opgivet/målt som distancen mellem de to \small \varphi _n-pletter,
hvorfor denne skal halveres under indsættelse i gitterligningen.


Svar #4
19. maj 2018 af William43 (Slettet)

Jeg har jo målt afstanden mellem de to ordner til 19,9, så forstår ikke hvorfor disse skulle halveres?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2018 af mathon

\small x_1\textup{ i gitterformlen er afstanden fra den \textbf{ikke} afb\o jede lysstr\aa le til den \textbf{ene} }\varphi _1\textup{-plet og ikke afstanden mellem de to }\varphi _1\textup{-pletter.}\small \small \textup{Din }x_1\textup{-v\ae rdi skal derfor v\ae re }x_1=\tfrac{19.9}{2}


Svar #6
19. maj 2018 af William43 (Slettet)

Sry hvis jeg ikke forstår, men jeg har ikke målt fra 1. orden til 1.orden, men fra 0. orden (laserens rette punkt) og til 1. orden. Hvis du dividerer de 19,9 med 2, vil man få midtpunket imellem 0. orden og 1. orden, hvilket ikke er x_1


Svar #7
19. maj 2018 af William43 (Slettet)

Sry hvis jeg ikke forstår, men jeg har ikke målt fra 1. orden til 1.orden, men fra 0. orden (laserens rette punkt) og til 1. orden. Hvis du dividerer de 19,9 med 2, vil man få midtpunket imellem 0. orden og 1. orden, hvilket ikke er x_1


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2018 af mathon

Mit svar var til #4:
                                 "Jeg har jo målt afstanden mellem de to ordner til 19,9"


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Problemet ligger i, at du har fået opgivet, at for en CD er gitterkonstanten 1,6μm, som du regner om til linier pr mm og så indsætter det i stedet for selve gitterkonstanten: d=1600nm, ikke 1/1600nm.


Skriv et svar til: Fejl i udregninger til bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.