Biologi

Hudkræft

22. maj 2018 af anonym0013 - Niveau: 8. klasse

Hej, jeg er i gang med at lave en biologi-opgave, og jeg har svært ved at forstå, hvordan UV-strålinger er med til at danne hudkræft, og processen over, hvordan kræft bliver dannet i huden


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2018 af guzbak

Først og fremmest vil jeg gerne være sikker på at du forstår, at hudcancer ikke "kommer til" eller "dannes" i huden på den måde at der tilføres noget, men det er kroppens egne celler som bliver til cancerceller.

Normalt vokser hudcellerne i én retning. Der er en basalmembran, hvor cellerne så vokser opad, men ikke i alle mulige andre retninger og de gennembryder aldrig basalmembranen.

Når UV-strålerne rammer huden, skades/muteres DNA i hudcellerne, så de ikke længere kan finde ud af hvordan de skal vokse og "opføre sig" i kroppen. Derfor "går de amok" og begynder at gøre lige hvad der passer dem. De reagerer ikke på kroppens normale signaler, de reagerer ikke på stop signaler om hvor meget de må voksne osv. 

Her har du en lille video om kroppens celler og lag: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/illustrationer/animationer/hudkraeft/

Jeg fandt også lige en lille sød animationsvideo (på engelsk) som forklarer sygdommen lidt:

https://youtu.be/kmqhzG8QamU

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: Hudkræft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.